ECOWAS: verkiezingsuitslag Gambia blijft gehandhaafd

De huidige president is nog steeds niet van plan zijn nederlaag toe te geven.

De ECOWAS-leiders kwamen zaterdag bij elkaar in Nigeria om te praten over de toestand in Gambia.
De ECOWAS-leiders kwamen zaterdag bij elkaar in Nigeria om te praten over de toestand in Gambia. Foto Reuters.

De leiders van de West-Afrikaanse economische gemeenschap ECOWAS zullen “de nodige maatregelen nemen” om de verkiezingsuitslag in Gambia te handhaven. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de ECOWAS-leiders.

Een delegatie van de ECOWAS, met daarin onder meer de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari en de Ghanese president John Mahama, waren zaterdag bijeen om te praten over de toestand in Gambia.

De president van Gambia, Yahya Jammeh, verloor de presidentsverkiezingen begin deze maand, maar liet weten dat hij zich niet neer wilde leggen bij zijn verkiezingsnederlaag. Hij gaat de uitslag aanvechten bij het Hooggerechtshof.

Ook bezette het leger vorige week het gebouw van de kiescommissie wat erop duidt dat de president niet van plan is zijn post na 22 jaar te verlaten.

Lees ook: Geen democratisch wonder in Gambia: president Jammeh wil toch aanblijven

Veiligheid

Over de maatregelen die de ECOWAS-leiders gaan nemen, werden verder geen mededelingen gedaan. Wel werd er door hen benadrukt dat ze de veiligheid van de winnaar van de verkiezingen, oppositieleider Adama Barrow, zullen garanderen bij de inhuldiging op 18 januari.

Gambia heeft twee miljoen inwoners. Jammeh bestuurt het land met harde hand. 60 procent van de Gambianen is werkloos. Recent besloot het land uit het Internationaal Strafhof te stappen.