Congres GroenLinks geeft Rutte steun in de rug voor Oekraïne-verdrag

Tijdens het partijcongres zaterdag bleek dat GroenLinks toch zal instemmen met het ratificeren van het associatieverdrag met Oekraïne.

Groenlinks-leden stemmen tijdens het verkiezingscongres van GroenLinks in de Werkspoorkathedraal.
Groenlinks-leden stemmen tijdens het verkiezingscongres van GroenLinks in de Werkspoorkathedraal. Foto Bart Maat / ANP

De GroenLinks-fracties in de Eerste en Tweede Kamer zullen toch instemmen met het ratificeren van het associatieverdrag met Oekraïne.

Aanvankelijk wilde de partij de nee-uitslag van het referendum uit april overnemen en daarmee de kabinetsoplossing die premier Rutte deze week in Brussel heeft uit onderhandeld niet steunen. Maar het partijcongres van GroenLinks, zaterdagmiddag in Utrecht, nam met grote meerderheid (58 procent) een motie aan heeft om de fracties toch met het kabinetsvoorstel in te stemmen. Daarvoor is het belang van goede samenwerking met de Oekraïne volgens de meerderheid van aanwezige leden te groot.

GroenLinks was op zichzelf ook voorstander van het associatieverdrag maar wilde niet om de afwijzing ervan door het referendum heen. “We moeten de uitslag daarvan zeer serieus nemen”, was het belangrijkste argument dat Tweede Kamerlid Rik Grashoff het congres voorhield. In dezelfde redenering zullen de beide fracties in het parlement nu niet om de aangenomen motie van het eigen congres heenkunnen. “We zullen dit overnemen”, zei Grashoff na afloop van de stemming. “De partijdemocratie is voor ons doorslaggevend.”

Welkome steun

De steun van met name de senaatsfractie van GroenLinks – vier zetels - is een welkome steun in de rug voor premier Rutte. De coalitie heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid. Voor het associatieverdrag met Oekraïne, mét de appendix waarin Rutte deze week aan de bezwaren van de Nederlandse nee-stemmers tegemoet denkt te komen, heeft het kabinet nog 17 extra stemmen in de senaat nodig.

Het rekent in elk geval op D66 (10 zetels) en op een deel van de CDA-senatoren. In de Tweede Kamer wil het CDA het kabinet vooralsnog niet steunen.

Referenda

Het congres zette even later op de middag überhaupt een streep door het gangbare standpunt van de partij inzake referenda. Een meerderheid van de leden stemde de invoering van het correctief referendum uit het verkiezingsprogramma weg.

Volgens de indieners van dit amendement zijn correctieve referenda onwerkbaar omdat de meeste onderwerpen niet te vatten zijn in “een simpele ja-nee vraag”. Bovendien is de betrouwbaarheid van de overheid in het geding. Met een correctief referendum zouden burgers “er niet meer van uit kunnen gaan dat de wet geldt als deze op elk moment door een willekeurige groep burgers kan worden afgeschaft”.

    • Philip de Witt Wijnen