China noemt reactie VS over gekaapte drone overtrokken

China en de VS hebben wel overleg gehad en de onderwaterdrone wordt teruggegeven.

Archieffoto van het Amerikaanse marineschip USNS Bowditch.
Archieffoto van het Amerikaanse marineschip USNS Bowditch. Foto: Reuters

China noemt de reactie van de Verenigde Staten op het onderscheppen van een onderwaterdrone overtrokken. Dat zei het Chinese ministerie van Defensie zaterdag, aldus persbureau Reuters.

Beide landen zijn met elkaar in gesprek nadat een Chinees oorlogsschip donderdag in internationale wateren van de Zuid-Chinese Zee een Amerikaanse onderwaterdrone onderschepte. Volgens het Pentagon verzamelde de drone, afkomstig van het marineschip USNS Bowditch, niet-gevoelige, oceanografische data.

Lees ook: Hof: China heeft geen ‘historisch’ recht op Zuid-Chinese Zee

Toen de drone eenmaal in Chinese handen was, stuurden de VS verschillende radioboodschappen, maar daar werd geen gehoor aangegeven. Daarop dienden de VS een formele diplomatieke aanklacht in tegen China.

‘Niet-geïdentificeerde apparatuur’

Tijdens de gesprekken heeft China laten weten de drone terug te geven. Het is nog niet bekend wanneer dat gaat gebeuren. De drone werd uit het water gehaald door het oorlogsschip, omdat het herkend werd als “niet-geïdentificeerde apparatuur”, aldus het Chinese ministerie van Defensie.

Terwijl de VS en China nog met elkaar in gesprek waren over de drone, liet aankomend president Donald Trump op Twitter weten hoe hij erover dacht:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump China steals United States Navy research drone in international waters - rips it out of water and takes it to China in unprecedented act.
    • Maarten Back