Britse politie beëindigt gevangenisoproer Birmingham

De opstand in de gevangenis was de ernstigste sinds 1990.

De gevangenis in Birmingham, waar vrijdag een gevangenisoproer uitbrak.
De gevangenis in Birmingham, waar vrijdag een gevangenisoproer uitbrak. REUTERS/Peter Nicholls

De Britse politie heeft vrijdagavond een einde gemaakt aan een oproer in een gevangenis in Birmingham. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie zijn alle vier de vleugels van de HMP Birmingham Jail weer onder controle. Reuters meldt dat bij het oproer driehonderd gedetineerden waren betrokken, terwijl de BBC spreekt van zeshonderd. Over gewonden is nog niet veel bekend, behalve dat een gevangene met een gebroken kaak in het ziekenhuis is opgenomen.

Ernstigste rellen in 26 jaar

In het complex, dat wordt gerund door het private bedrijf GS4, verblijven in totaal 1.450 gedetineerden. Het oproer brak vrijdagochtend uit toen een set sleutels van een cipier werden gestolen. De gedetineerden kregen daardoor toegang tot een aantal andere blokken in het complex. De gevangenisdirectie besloot vervolgens om het personeel uit twee vleugels terug te trekken en de afdelingen te sluiten. De politie werd opgeroepen om de controle terug te krijgen. Daarbij zijn oproerpolitie en politiehonden ingezet.

De opstand in Birmingham wordt gezien als de ernstigste in 26 jaar. Het incident volgt op een eerder oproer in Bedford dit jaar, waarbij ook al de politie moest worden ingezet om de controle te herstellen. Dat oproer leidde tot fel protest van gevangenispersoneel in Groot-Brittannië over de omstandigheden in de gevangenissen. Door bezuinigingen zouden die in de afgelopen paar jaar verslechterd zijn. De BBC zegt tijdens het oproer in Birmingham gecontacteerd te zijn door gedetineerden die het uitbreken van de rellen toeschrijven aan het personeelsgebrek, slechte gezondheidszorg en ondermaatse voeding.

Het ministerie van Justitie heeft heeft bij monde van een woordvoerder aangekondigd hard op te treden tegen de aanstichters van het oproer: “We willen absoluut duidelijk maken dat gevangenen die zich zo gedragen, gestraft zullen worden en langer achter de tralies zullen blijven.”