Besprekingen presidentschap Kabila in Congo gestaakt

De officiële ambtstermijn van Kabila eindigt deze maand, maar hij weigert af te treden.

President Joseph Kabila afgelopen maand. Zijn ambtstermijn loopt deze maand af, maar hij is nog niet van plan om te vertrekken.
President Joseph Kabila afgelopen maand. Zijn ambtstermijn loopt deze maand af, maar hij is nog niet van plan om te vertrekken. Foto Junio D. Kannah / AFP

Besprekingen tussen de oppositie en de regering in de Democratische Republiek Congo over het huidige presidentschap van Joseph Kabila zijn gestaakt. Beide partijen zijn er niet in geslaagd om tot een oplossing te komen over de ambtstermijn van de president, aldus persbureau Reuters.

De regering heeft laten weten dat de besprekingen woensdag weer verder gaan als een groep met katholieke bisschoppen is teruggekeerd uit Rome. Zij hebben namelijk een bemiddelende functie tussen de oppositie en de regering, aldus Reuters.

De regering van Congo en de oppositie in het land zijn verzeild geraakt in een conflict nadat Kabila in oktober bekendmaakte de verkiezingen uit te stellen tot april 2018. Dat deed de president in samenspraak met de Congolese regeringscoalitie en enkele kleine partijen.

De oppositiepartijen kondigde daarop stakingen aan, omdat Kabila op die manier nieuwe verkiezingen tegen probeert te houden. De verkiezingen stonden eigenlijk gepland voor deze maand.

Bekijk ook: Volkswoede in Congo tegen president Kabila

Geen opvolger

Kabila is aan de macht sinds de moord op zijn vader in 2001. Zijn tweede ambtstermijn loopt deze maand af en hij mag zich volgens de grondwet niet nog eens verkiesbaar stellen.

De hoogste rechter in Congo heeft eerder geoordeeld dat Kabila mag aanblijven tot er een opvolger is gekozen. In september zou de datum van de nieuwe verkiezingen bekendgemaakt worden. Toen dit niet gebeurde, brak er grote onrust uit in het land. Mensen gingen de straat op en onder de demonstranten vielen tientallen doden.

    • Maarten Back