Bomaanslag op bus in Turkije kost 13 mensen het leven

De bus zou zijn geraakt door een explosie. 55 mensen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht.

In de bus zaten militairen en burgers. Foto: AP

In Turkse stad Kayseri, in het midden van Turkije, is zaterdag een bus met daarin burgers en militairen die op verlof waren, geëxplodeerd. Daarbij zijn dertien militairen om het leven gekomen en 55 mensen gewond geraakt. Zes van hen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat meldt persbureau Reuters. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist. Wel zijn er zeven mensen opgepakt in verband met de explosie.

De Turkse president Erdogan reageerde in een verklaring: “Dit is een aanval van de separatistische terreurorganisatie op Turkije”. Met deze term verwijst Erdogan vaak naar de Koerdische Arbeiderspartij PKK. De Turkse autoriteiten hebben een paar uur na de aanslag een ‘blackout’ voor de media afgekondigd. Journalisten worden verzocht af te zien van berichten die kunnen leiden tot “angst, paniek en wanorde die terroristen in de kaart kunnen spelen”. De Russische president Poetin heeft zijn medeleven betuigt aan de Turkse president en aangekondigd “bereid te zijn samen te werken in de strijd tegen het terrorisme”.

De stad waar het gebeurde ligt in het midden van Turkije

De bom ontplofte bij het busstation van de Erciyes Universiteit in de Turkse stad. De bus werd geraakt door een een autobom, zo meldt het Turkse persbureau Anadolu. Volgens de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus komen de gebruikte materialen van de autobom overeen met materialen die zijn gebruikt bij een explosie in Istanbul vorige week zaterdag. Die aanslag kostte 44 mensen het leven en werd opgeëist door de Koerdische groepering TAK, een afdeling van de PKK.

De net geëxplodeerde bus in Kayseri, Turkije. Tekst gaat verder onder de foto

Bomaanslagen

Turkije heeft het afgelopen jaar vaak te maken met bomaanslagen. Vorige week zaterdag was er een bomexplosie bij het voetbalstadion van de club Besiktas in Istanbul, uitgevoerd door de TAK. En in juni 2016 was het vliegveld Atatürk doelwit van een bomaanslag door Islamitische Staat (IS). Daarbij kwamen ruim veertig mensen om het leven.

Lees ook: 2016 is een zwart jaar voor Turkije
    • Heleen Gorris