Zeldzame atlas met prikkelende aantekeningen

„We zien hier een kaart van het Caraïbisch gebied, omstreeks 1700 vervaardigd in Amsterdam door cartograaf P. Schenk”, zegt Reinder Storm, conservator Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De kaart staat in Atlas Valk uit 1714, een zeldzaam exemplaar waarvan wereldwijd slechts twee bekend zijn. De Atlas telt 47 kaarten die alle continenten omspannen. In mei 2016 verwierf de universiteit de atlas op een Duitse veiling dankzij het Amsterdams Universiteitsfonds en Vereniging Rembrandt. Storm: „Kenmerkend is de diepzwarte arcering van de kustlijnen. Verhalende details vallen op, zoals de koers van Columbus op zijn ontdekkingsreis in 1492. Ook zien we de Nederlandse Antillen.” Cuba en Florida zijn anders dan op hedendaagse kaarten. Dat komt doordat dit gebied ver buiten het blikveld van de kaartenmakers lag. Ook kopieerde men van een kopie, waardoor onnauwkeurigheden bleven bestaan. Op de blanco keerzijde van de kaarten staan schrijfoefeningen met de ganzenveer, berekeningen, plattegronden, zelfs liefdesbrieven van ene Güstav v. F.W. Ook Chartier, luitenant tijdens de Franse Republiek, maakte de nodige aantekeningen. Dat prikkelt de verbeelding.

    • Kester Freriks