Weekendtips: Pablo, Werner Bischof en Two A.M.

Wat te doen dit weekend? In ‘Pablo’ vertellen dansers wat Picasso gezien moet hebben. Cabaretière Kirsten van Teijn vertelt in ‘Zalf’ wat zij zelf ziet.

Dans: Pablo.

Rijzende ster Marcos Morau maakte de voorstelling ‘Pablo’. Die gaat over Spanje zoals Picasso dat kende: een fascistische dictatuur. Spaanse burgers, getooid met nationalistische sjerpen en armbanden, worden door een generalísimo met pistool in het gareel gehouden. Nu en dan wordt willekeurig iemand terechtgesteld, de lijkwagen vol kransen staat altijd klaar. Weduwen met zwartkanten mantillas rijden treurend rond in hun rolstoelen.

Pablo van Scapino Ballet Rotterdam.
Gezien: 10/12, Rotterdam.
Herhalingen t/m 8/3/2017.
scapinoballet.nl

●●●●●

De trailer van ‘Pablo’

Lees ook: In ‘Pablo’ vertellen dansers wat Picasso gezien moet

hebben

Fotografie: Werner Bischof.

In het Fotomuseum Den Haag opent zaterdag een retrospectief van de Zwitserse fotograaf Werner Bischof (1916-1954). Nooit eerder getoond zijn z’n foto’s van het naoorlogse Nederland. Op de dag dat in Neurenberg in november 1945 de strafprocessen tegen de nazi-kopstukken beginnen, stapt de fotograaf in zijn woonplaats Zürich in een gammele personenauto, waarin hij provisorisch een donkere kamer heeft gebouwd. De vijf weken durende roadtrip door het gewonde Europa vormt Bischof.
Werner Bischof: Standpunten
17 dec - 12 mrt in Fotomuseum Den Haag.

Lees ook: Een roadtrip door het naoorlogse Nederland

Cabaret: Zalf.

Foto Saskia Kerkhoff

Cabaretière Kirsten van Teijn (27) heeft een stormkracht die aan de Duitse punkzangeres Nina Hagen doet denken - grotesk, grommend, gillend en gesticulerend. Haar optreden wordt gekenmerkt door overdaad, maar daarmee heeft ze de lachers ruimschoots op haar hand.

Zalf door Kirsten van Teijn.
Gezien: 10/12 in Verkadefabriek, Den Bosch.
Tournee t/m 21/4.
Inl. kirstenvanteijn.nl

●●●●●

Lees ook: Zalf, of de ongemakken van een vrouw met eczeem

Film: Two A.M.


In het Stedelijk Museum in Amsterdam is ‘Two A.M.’ te zien, een film van de Duitse kunstenaar en experimentele filmmaker Loretta Fahrenholz. De veertig minuten durende film lijkt op het eerste gezicht misschien een onsamenhangende opeenvolging van beeldfragmenten, maar dan begint zich voor de kijker een verhaal te ontwikkelen dat een huiveringwekkend beeld schetst van de generatie van Fahrenholz: een die zich kenmerkt door toenemende repressie en wantrouwen.

Film in het Stedelijk Museum, Amsterdam.
Tot 5 maart. Dagelijk 10-18 uur, 10-22 uur. Start steeds op het hele uur.
stedelijk.nl

●●●●

Lees ook: Film over ontredderende generatie

Dans: Tierra.

Choreograaf Jens van Daele (44) viert het tienjarig bestaan van zijn gezelschap met de première van ‘Tierra’, een choreografie voor vijf vrouwen rond het thema van de nietige, sterfelijke mens tegenover de oerkrachten van het universum. In het stuk smelten hun bewegingsstijlen samen tot één.

Jens van Daele’s Burning Bridges & Ginette Laurin: ‘Tierra’.
Première, 14/12, Stadstheater Arnhem.
Tournee t/m maart 2017.

Lees ook: ‘Mijn dansstijl is alles wat ik zelf niet ben’
    • Lisa Vos