Vrijheid in Wijk aan Zee

De winnaar van de publieksprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand december is Gregory Bakker uit Amsterdam met zijn foto Vrijheid.

Vrijheid
Vrijheid Gregory Bakker

“Afgelopen augustus gingen we samen naar Wijk aan Zee om foto’s te maken. We waren er vroeg, op een doordeweekse dag, een uur of acht ’s ochtends. Lekker rustig, maar het was nog grauw. Na een tijdje kwam toch de zon door en Mariska, een vriendin van me, ging daar staan en spreidde haar armen, zo van: hè, lekker, daar heb je hem dan. En op dat moment drukte ik af. Niks geposeerd, het viel gelijk goed.”

Gregory Bakker (38) uit Amsterdam wint met zijn foto Vrijheid de publieksprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand december met als thema ‘Mijn mooiste foto uit 2016’. “In Bloemendaal of Zandvoort hoef je dit niet te proberen. Maar bij Wijk aan Zee heb je een mooi lang stuk strand, met niet te veel mensen die voortdurend door het beeld lopen. Ideaal om te fotograferen.”

Code oranje

“Een paar dagen eerder waren we er ook geweest, maar toen hadden we pech: ze hadden net code oranje afgegeven. Het is best bijzonder om dan in de duinen te zitten. Wat een storm en regen! Soms kan dat mooi zijn, maar dat was het nu echt niet. Je zag geen hand voor ogen. Toen hebben we alle spullen maar weer naar de auto terug gesjouwd.”

Bakker, in het dagelijks leven hypotheekacceptant, is nu zo’n twee jaar bezig met fotografie. Hij is nog zoekende, vindt eigenlijk alles mooi om te fotograferen. “Als ik op vakantie ben, fotografeer ik meer de natuur. Dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat je de schoonheid van je eigen woonomgeving niet zo snel meer ziet. Als je in het buitenland bent, is alles ineens veel mooier.”

Fotogeniek

Vooralsnog gaat zijn voorkeur uit naar portret- en glamourfotografie. “Het leukst is om iemand te fotograferen die zichzelf helemaal niet fotogeniek vindt en dan met de foto’s het tegendeel laten zien. Dat is ook de reden dat ik met fotografie ben begonnen: je kan mensen het gevoel geven dat ze mooier zijn dan ze zelf denken. Dat geeft hun een goed gevoel. En mij ook.”

    • Jos Jägers