‘Vluchtelingen te weinig geholpen bij vinden van werk’

Vluchtelingen komen op eigen kracht nog steeds moeilijk aan het werk, concludeert de SER in een rapport.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken begin dit jaar tijdens een werkbezoek aan ecologisch tuinenpark De Driehoek. In dit volkstuinencomplex is het voor vluchtelingen mogelijk om vrijwilligerswerk te doen.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken begin dit jaar tijdens een werkbezoek aan ecologisch tuinenpark De Driehoek. In dit volkstuinencomplex is het voor vluchtelingen mogelijk om vrijwilligerswerk te doen. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning komen op eigen kracht nog steeds moeilijk aan het werk en worden daarbij te weinig geholpen door het kabinet. Dat concludeert de Sociaal-Economische Raad (SER), een van de belangrijkste adviesorganen van de overheid, in een vrijdag verschenen rapport Nieuwe wegen naar een meer succesvolle arbeidsmarktintegratie van vluchtelingen.

De SER erkent dat er het afgelopen jaar “kansrijke initiatieven” zijn ontwikkeld maar deze hebben een kleinschalig en versnipperd karakter waardoor te weinig vluchtelingen ervan hebben kunnen profiteren, aldus de SER.

Successen delen

Volgens de SER moeten succesvolle initiatieven breder gedeeld worden. Zelf doet de raad dat al op de website werkwijzervluchtelingen.nl. Elementen van deze initiatieven zijn vaak vroegtijdig ingrijpen, maatwerk en een goede samenwerking op regionaal en lokaal niveau.

Als successen verspreid worden, kunnen niet alleen meer vluchtelingen daarvan profiteren, maar zal ook het draagvlak groeien voor noodzakelijke aandacht voor vluchtelingen, denkt de SER.

SER-voorzitter Mariëtte Hamer zegt in het persbericht dat “zonder extra inspanningen de kans groot [is] dat vele duizenden nieuwkomers in dit land de aansluiting met de Nederlandse samenleving missen”. Ze wil bovendien het debat koppelen aan een bredere groep kwetsbaren op de arbeidsmarkt, zoals laaggeletterden:

“Dat voorkomt dat groepen tegenover elkaar komen te staan.”

Sneller aan het werk

Om de situatie te verbeteren doet de SER een aantal aanbevelingen. Zo moet een vluchteling sneller in een gemeente worden geplaatst, zodra diegene een verblijfsvergunning heeft. Dan kan de statushouder direct een start maken met integratie. Ook locatiemanagers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zeiden afgelopen week in NRC dat de noodopvang te lang duurde.

Lees ook: Het COA ving tienduizenden asielzoekers op - drie managers doen hun verhaal

Daarnaast vindt de SER dat vluchtelingen sneller taalles moeten krijgen, eerder moeten worden opgenomen in het arbeidsmarktbeleid van gemeentes, dat hun opleiding, competenties en inzetbaarheid vroegtijdig geregistreerd moet worden en werkgevers voortvarender benaderd moeten worden.

Op al deze gebieden verloopt het nog niet soepel. Daardoor duurt het langer voordat vluchtelingen als volwaardig burger kunnen participeren, aldus de SER.