Vastgoedbaas Visser krijgt 3,5 jaar cel

Faillissementsfraude Ger Visser heeft rondom de val van zijn vastgoedbedrijf Eurocommerce voor zo’n 10 miljoen schuldeisers benadeeld, aldus de rechter.

Voormalig kantoor van Eurocommerce in Deventer.
Voormalig kantoor van Eurocommerce in Deventer. Foto Ries van Wendel de Joode

De bekende vastgoedondernemer Ger Visser is veroordeeld tot 3,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Vrijdag oordeelde de rechtbank in Almelo dat de 63-jarige oud-topman van Eurocommerce schuldig is aan valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. Het Openbaar Ministerie had vier jaar celstraf geëist.

Eurocommerce was de grootste kantorenontwikkelaar van Nederland en ging in 2012 failliet. Op dat moment stond zo’n 700 miljoen euro aan leningen uit bij banken. Volgens de rechtbank is bewezen dat Visser geld en goederen heeft weggesluisd toen duidelijk werd dat Eurocommerce en hij failliet zouden gaan.

De fervente paardenliefhebber sluisde meer dan een miljoen weg naar zijn vrouw, verkocht zijn succesvolle paardenstal Eurocommerce ver onder de marktwaarde aan zijn zoon en sleet zijn favoriete hotel-restaurant De Roskam voor 1 euro aan zijn dochter. Schuldeisers zijn daardoor volgens de rechter voor zeker 10 miljoen euro benadeeld.

Vissers vrouw en dochter zijn vrijgesproken voor hun rol in dit geheel, maar Vissers zoon, Ger junior, is veroordeeld tot een jaar celstraf. Volgens de rechtbank heeft hij ruim 5 miljoen euro onttrokken aan de failliete boedel van Eurocommerce om te voorkomen dat de curatoren de verkoopopbrengsten uit de paardenstal in handen zouden krijgen. Onder andere springpaard London, dat in 2012 met ruiter Gerco Schröder twee zilveren medailles op de Olympische Spelen won, maakte deel uit van die stal.

De faillissementsfraude heeft Ger Visser in de rechtszaal altijd ontkend. Wel gaf hij tijdens het proces toe dat hij handtekeningen had vervalst op huurovereenkomsten om zo financiering voor vastgoedprojecten zeker te stellen. „Dom, dom, dom”, noemde Visser dat. Hij gaf als verklaring dat hij de handtekeningen op verzoek van de bestuursvoorzitter van vastgoedbank FGH vervalste, maar daarin gaat de rechtbank niet mee. Wel werd Visser vrijgesproken van verschillende transacties waarbij hij volgens justitie zou hebben witgewassen.

De rechters oordelen in hun vonnis desalniettemin hard over Visser. Volgens de rechters heeft de ondernemer het vertrouwen in het handelsverkeer „ernstige schade toegebracht”. Ze nemen het de vastgoedondernemer bovendien kwalijk dat hij „geen inzicht in het laakbare van zijn handelen heeft getoond” en dat hij zich tijdens de rechtszaak is blijven „profileren als slachtoffer van diverse partijen zoals de banken en de curatoren”.

De kans is aanzienlijk dat vader en zoon Visser in hoger beroep gaan. Advocaat Frans Sijbers laat weten dat het vonnis eerst goed bestudeerd zal worden. „Bij junior valt op dat hij van het meeste is vrijgesproken, maar dat zien we niet terug in de strafmaat. Ook voor vader zien we vrijspraak van een aantal feiten en toch wijkt de straf maar weinig af van de geëiste vier jaar.”