Brieven

vaccineren

Vergoedingen in VS voor ‘schade door vaccinatie’ zijn gevolg van claim-cultuur

Ton Smit (Wetenschap 3 & 4 december) wijst op Amerikaanse toestanden over schade door vaccinatie. In de VS stapten door negatieve berichtgeving veel ouders met torenhoge schadeclaims ‘door vaccinatie’ vanaf de jaren 1970 naar de rechter. De rechter keek niet of de claims klopten. Gevolgen: farmaceutische bedrijven moesten miljarden betalen, de prijs van vaccins ging van 12 cent naar vier dollar per prik, en veel farmaceutische bedrijven stopten met vaccins maken. Om erger (geen vaccins in de VS) te voorkomen, werd ingevoerd dat de bedrijven niet konden worden aangeklaagd, en elke claim werd zonder tussenkomst van een rechter toegewezen volgens een standaardtarief – nog steeds zonder enig medisch-wetenschappelijk onderzoek naar de causale samenhang. Wie wat dan ook overkwam binnen zeg 14 dagen na een prik, kreeg zonder meer geld. Een speciaal fonds zorgde voor uitbetaling. Dit was het Vaccine Injury Compensation Program (VICP) van 1986. Dat het zover kwam, lag dus aan de roofzuchtige claim-cultuur in de VS. Tegenstanders van vaccinatie verzwijgen dit, en wenden voor dat al die claims ook op bewezen causale samenhang berusten.

Waalre