Twente betaalde voor binnenhalen Doyen

Football Leaks Documenten van Football Leaks tonen hoe FC Twente in een wurggreep raakte van investeringsmaatschappij Doyen. Dat pakte slecht uit.

Foto Vincent Jannink/ANP

Voetbalclub FC Twente heeft eind 2013 een half miljoen euro moeten betalen om een wurgcontract te mogen sluiten met investeringsmaatschappij Doyen. Dat geld verdween via een tussenpersoon naar belastingparadijs Belize. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

FC Twente vond het een absurd idee om een half miljoen te betalen om vijf miljoen euro van Doyen te mogen lenen, maar zag geen andere uitweg. De kas was vrijwel leeg. Oud-voorzitter Aldo van der Laan: „Het was op dat moment take-it-or-leave-it.”

Het half miljoen werd op instructie van een Nederlandse tussenpersoon in twee termijnen overgemaakt naar een Schotse brievenbusfirma met onbekende aandeelhouders in het Midden-Amerikaanse Belize. De gedwongen commissiebetaling naar een belastingparadijs is een nieuw bewijs van de bedenkelijke zakelijke mores van Doyen.

Rand van de afgrond

De contracten met de investeringsmaatschappij brachten FC Twente twee jaar later tot aan de rand van de afgrond. Doyen rekende torenhoge rentes en bleek invloed te kunnen hebben op het transferbeleid van de club, zonder dat voetbalbond KNVB hier van afwist.

Lees ook Voetbal was sexyer dan de chroomhandel

Documenten van Football Leaks laten zien dat bij veel voetbaltransfers waarbij Doyen betrokken was betalingen plaatsvonden met zwart geld. Deze documenten belandden via Der Spiegel bij onderzoeksnetwerk EIC, waar NRC toe behoort. Ook omringden twee directeuren zich met Russische modellen, om zakenpartners te imponeren of te behagen.

Lees ook De fatale flirt van FC Twente

Achter het mysterieuze Doyen blijkt de omstreden Kazachstaanse familie Arif schuil te gaan. Deze oligarchen danken hun rijkdom aan de handel in chroom en zitten wereldwijd in het vastgoed.

Ze bezitten luxe resorts in hun tweede vaderland Turkije en deden in de Verenigde Staten zaken met de toekomstige president Donald Trump. Een van de Arifs ontsnapte in Turkije aan een veroordeling wegens het organiseren van prostitutie. Uit onderzoek van de Turkse politie bleek dat hij betrokken was bij seksfeesten met minderjarige Russische modellen op een jacht dat ooit van Atatürk was. Doyen en de Arifs wilden niet reageren.