Twaalfjarige jongen plande aanslag op Duitse kerstmarkt

De jongen plaatste twee bommen, maar die kwamen allebei niet tot ontploffing.

Een Duitse kerstmarkt.
Een Duitse kerstmarkt. Foto Amelie Querfurth / AFP

Een twaalfjarige Duitse jongen van Iraakse afkomst wordt ervan verdacht banden te hebben met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De jongen zou tot twee keer toe geprobeerd hebben een aanslag te plegen in Duitsland waaronder op een kerstmarkt, zo meldt de publieke omroep van de Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Rijnland-Palts SWR.

Uit de verkregen informatie van de omroep zou blijken dat de jongen op 26 november een aanslag wilde plegen op de kerstmarkt in de Duitse stad Ludwigshafen. De aanslag mislukte, omdat de jongen een fout had gemaakt bij de constructie van de bom. Een rugzak met daarin een pot springstof en spijkers werd door de verdachte neergelegd op de markt, maar het ontstekingsmechanisme weigerde.

Een tweede poging ging ook mis: op 5 december liet de jongen opnieuw een rugzak met explosieven achter in het stadje Hall. Een oplettende voorbijganger ontdekte de tas en belde de politie.

Jeugdinstelling

De politie kon de jongen snel identificeren en aanhouden. Volgens de politie is de jongen niet recentelijk gevlucht uit Irak en woont hij al langere tijd in Duitsland. Het zou verder gaan om een “religieus geradicaliseerde” jongen die werd geïnstrueerd door een nog onbekend lid van IS. Dat is vermoedelijk via internet gebeurd.

De uit Ludwigshafen afkomstige jongen was al bekend bij de autoriteiten. Hij wilde afgelopen zomer naar Syrië vertrekken om zich aan te sluiten bij IS. Hierop werd hij in een tehuis geplaatst. Volgens een terrorisme-expert op de Duitse publieke zender ARD, kan er officieel geen onderzoek ingesteld worden naar de verdachte, omdat hij jonger is dan veertien.

    • Maarten Back