Speelfilms Tonio en Elle niet bij laatste selectie voor Oscars

Bij de laatste kanshebbers staan wel de Duitse inzending Toni Erdmann en Een man die Ove heet uit Zweden.

Victor Arnolds / Septemberfilm

De Nederlandse speelfilm Tonio maakt niet langer kans op een Oscar voor de beste buitenlandse film. De film van regisseur Paula van der Oest zit niet bij de laatste selectie, zo maakte de organisatie van de filmprijzen donderdagnacht bekend. Ook de thriller Elle van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven komt niet voor op de shortlist.

De organisatie van de Acadamy Awards koos in totaal negen buitenlandse films die nog meedingen naar een Oscar. Op die lijst staat onder meer de Duitse komedie Toni Erdmann, die bij de European Film Awards van afgelopen zondag maar liefst vijf prijzen won. Ook Een man die Ove heet uit Zweden maakt nog kans op de prestigieuze filmprijs.

Tonio was dit jaar de Nederlandse inzending in de categorie voor niet-Engelstalige films. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van A.F. TH. van der Heijden, over de plotselinge dood van zijn zoon. Acteurs Rifka Lodeizen, Pierre Bokma en Chris Peters spelen een hoofdrol in Tonio, die sinds half oktober te zien is in Nederlandse bioscopen.

‘Tonio van een zelden vertoond niveau’

NRC was erg enthousiast over Tonio en gaf de film vijf ballen. “Van een in Nederland zelden vertoond niveau”, oordeelde filmredacteur Coen van Zwol in zijn recensie. Toen Tonio werd geselecteerd als Nederlandse inzending zei hij:

“Tonio is nu al de film die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Films over rouwverwerking zijn niet gemakkelijk, toch worden er veel gemaakt.”

Elle van Paul Verhoeven dong als Franse inzending mee voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De thriller is de eerste Franstalige film van de Nederlandse regisseur en kent een hoofdrol voor Isabelle Huppert, die een verkrachte vrouw op zoek naar wraak speelt. NRC-recensent Peter de Bruijn gaf Elle drie ballen:

“Verhoeven blijft een groot stilist en Elle is technisch briljant: Huppert is nooit fraaier gefilmd. Maar de elementen komen nooit helemaal bij elkaar. Elle is – een noviteit bij Verhoeven – bij tijd en wijle zelfs een tikkeltje saai.”

Sinds het uitreiken van de eerste Oscar in 1929 won Nederland drie keer de prijs voor beste niet-Engelstalige film, met De Aanslag (1987), Antonia (1996) en Karakter (1998). Ook drie korte animatiefilms en twee documentaires van Nederlandse bodem wonnen ooit een Oscar in hun categorie.

    • Joost Pijpker