Regels voor invaldocenten versoepeld tijdens griepgolf

De tijdelijke verruiming van de Wet werk en zekerheid moet er voor zorgen dat tijdens de griepgolf genoeg invallers op scholen aan de slag kunnen.

Foto: Lars van den Brink

Scholen kunnen de komende drie maanden onbeperkt vervangers aannemen. Een bepaling in de Wet werk en zekerheid (WWZ) wordt tijdelijk verruimd. Dat hebben de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de PO-Raad vrijdag bekend gemaakt.

De tijdelijke verruiming moet er voor zorgen dat tijdens de griepgolf genoeg invallers op scholen aan de slag kunnen. Zodat leerlingen niet verdeeld worden over andere klassen. Of zelfs naar huis moeten als hun eigen juf of meester ziek is. Dat gebeurde de afgelopen weken verschillende basisscholen in het land.

Sinds begin dit schooljaar is er veel commotie in het onderwijs; schoolbesturen mogen een vervangende leerkracht nog maar zes contracten geven in drie jaar, daarna volgt een vaste aanstelling. Een dag is al een contract. En dat leidt er toe dat vervangers rap door hun zes keer overeenkomsten zijn. Onderwijsinstellingen zeggen dat zij geen geld en doorlopend werk hebben om mensen in vaste dienst te nemen. Met als gevolg dat invallers thuis zitten en scholen geen leerkrachten voor de klas hebben.

Lees ook: Tekort aan invalkrachten op scholen door ‘flexwet’

Ketenbepaling tijdelijk buiten werking

Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) liet Jacques Tichelaar (Commissaris van de Koning in de provincie Drenthe) de afgelopen tijd de WWZ-problematiek op scholen onderzoeken. Tichelaar heeft met de vakbonden en de PO-Raad besloten dat de zogenoemde ketenbepaling (de 6 contracten) tijdelijke buiten werking wordt gesteld. Dat houdt in dat invallers in de maanden januari, februari en maart dus onbeperkt kunnen invallen. Ze mogen wel alleen kort ziekteverzuim opvangen, voor maximaal 14 dagen – maar als de vaste leerkracht na twee weken nog ziek is, kan de vervanger wel een verlenging krijgen. Ook volgend jaar mogen scholen in de eerste maanden van het jaar gebruiken maken van de nieuwe regels.

De onderwijsbonden AOb, AVS, CNV Onderwijs, FNV Overheid en FvOV benadrukken dat het om een tijdelijke oplossing gaat. In een persbericht staat “dat het van groot belang is om in de tussentijd met een structurele oplossing te komen, die een betere positie van invallers waarborgt”.

Voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad (de vereniging van basisschoolbesturen) is blij dat er even lucht is voor scholen. “Maar het liefst zien we natuurlijk dat de verruiming van de ketenregeling blijvend is.” Dat geldt ook voor Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs. We willen het liefst een volledige uitzondering van de wet, zegt een woordvoerder. Hij vertelt dat Verus wel blij is dat het probleem nu serieus genomen wordt. De vereniging heeft een meldpunt waar scholen hun vervangingsproblemen kwijt kunnen zijn. Er zijn al 325 klachten binnengekomen.

Minister Asscher zegt gelukkig te zijn met het resultaat van Tichelaar. ,,Het is belangrijk dat partijen elkaar hebben gevonden en er samen voor zorgen dat de basisschoolleerlingen deze winter gewoon les krijgen.”

Scholen moeite met vervanging regelen

De PO-Raad hield onlangs een peiling onder haar leden. Daaruit bleek dat 90 procent van de 513 ondervraagden schoolbesturen, met 4500 scholen onder zich, moeite heeft om vervanging te regelen als een juf of meester ziek is. Driekwart wijt dat aan de WWZ. Het lerarentekort speelt ook een rol. De schoolbesturen gaven ook aan de werkdruk oploopt door het gebrek aan vervangers.

    • Juliette Vasterman