Schaapherder op lijst Cultureel Erfgoed in Nederland

Volgens de organisatie zien de herders hun ambacht meer als een way of life dan als beroep.

De aanvraag werd gedaan door het Gilde van Traditionele Schaapherders.
De aanvraag werd gedaan door het Gilde van Traditionele Schaapherders. Foto Bas Czerwinski / ANP

De traditionele schaapherder is op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Dat maakte het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vrijdagochtend bekend.

De traditionele schaapherder is een herder die zijn schapen laat grazen op, hoe kan het ook anders, traditionele stukken land. De schaapherders die vanaf vrijdag hun ambacht terug kunnen vinden op de lijst, werken met rassen als: het Drents Heideschaap, het Groot Heideschaap, de Schoonebeeker, het Veluws en Kempisch Heideschaap en het Mergellandschaap.

De aanvraag werd gedaan door het Gilde van Traditionele Schaapherders. Volgens hen verdiende het beroep onderdeel van de Nederlandse cultuur te worden, omdat er steeds minder herders zijn en het vak dus bedreigd erfgoed is.

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, dat de samenstelling van de inventaris coördineert, was het daarmee eens. Volgens de organisatie hebben de herders laten zien op een toekomstgerichte manier bezig te zijn met de borging van hun traditie. Zo zijn ze onder meer bezig met het opzetten van een opleiding:

“De herders zien hun vak als belangrijke vorm van immaterieel erfgoed. Ze zien het ambacht ook meer als een way of life dan als beroep.”

Ander cultureel erfgoed

Doel van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed is om tradities door te geven aan volgende generaties. In 2003 besloot UNESCO om het immaterieel cultureel erfgoed te beschermen.

De laatste jaren kwam onder meer het Sinterklaasfeest, het worstenboordje en schaatsen op natuurijs op de lijst te staan. Plaatsing op de inventaris betekent echter niet dat een traditie moet blijven zoals hij is. Volgens de organisatie is het uitgangspunt om “met behoud van kernwaarden op een dynamische manier toekomst te geven aan levend erfgoed”.

    • Maarten Back