RTL past hulp-tv aan na publicaties

televisie

De zender neemt maatregelen na een artikelenreeks in NRC waaruit bleek dat deelnemers werden misleid.

RTL gaat maatregelen nemen om misstanden bij opnames van hulptelevisieprogramma’s tegen te gaan. Dat heeft de zender vrijdag bekendgemaakt. Aanleiding voor de aangekondigde maatregelen is een reeks publicaties in NRC waaruit bleek dat deelnemers aan deze programma’s, waarin zij in ruil voor hun verhaal op televisie hulp kregen, ernstig misleid werden door de makers.

Producenten van deze programma’s moeten voortaan gaan werken met ‘generieke deelnemerscontracten’, stelt RTL. Alle deelnemers doen mee onder dezelfde voorwaarden. Daarbij krijgen deelnemers, aldus RTL, de tijd het contract door te nemen, vragen te stellen en mogen zij een kopie ervan mee naar huis nemen.

Uit de publicaties in NRC bleek dat deelnemers van onder meer Geef mij nu je angst, een programma voor mensen met ernstige angst- en dwangstoornissen, gebonden waren aan verregaande, maar strikt geheime contracten. Contracten die na ondertekening direct werden ingenomen. Deelnemers konden niet zomaar stoppen tijdens de opnames. Deden ze dat wel, dan kon RTL tenminste de totale productiekosten op de kandidaat verhalen.

Daarnaast bleek uit die contracten dat deelnemers niet zonder toestemming met de pers mogen praten. Je negatief uitlaten over het programma en de geboden therapie is in geen geval toegestaan. Onduidelijk is nog of deze voorwaarden ook in de toekomstige contracten zullen worden opgenomen.

RTL zegt naar aanleiding van de publicaties een intern onderzoek te zijn gestart. Deelnemers die hun verhaal hebben gedaan in deze krant, vertellen dat de betrokken producenten telefonisch contact met hen hebben gezocht. Hun werd gevraagd naar hun ervaringen, met het programma, en met deze krant. En ook wat er in de toekomst zou moeten veranderen. RTL-programmadirecteur Erland Galjaard stelt in het persbericht: „We hebben vastgesteld dat er fouten zijn gemaakt. Hiervoor nemen wij vanzelfsprekend onze verantwoordelijkheid en bieden de gedupeerden, indien gewenst, een oplossing.” Zo kondigt RTL nu ook aan dat deelnemers aan programma’s waarin cosmetische ingrepen plaatsvinden – zoals Een nieuw begin – in de toekomst „nog beter geïnformeerd worden (...) over de voorgestelde behandeling” en „de risico’s die daaraan verbonden zijn”.

Bij deelnemers aan Een nieuw begin, zo bleek uit de reeks in NRC, werden beloften niet altijd nagekomen en behandelingen soms half uitgevoerd.

Nu is er de toezegging dat voor elke deelnemer aan een medisch hulpprogramma na afloop nazorg beschikbaar is. „In alle contracten wordt vanaf nu vastgelegd dat dit gedurende minimaal drie en indien nodig zes maanden zal zijn.”

Galjaard benadrukt dat RTL trots is op de programma’s „die een sterk maatschappelijk raakvlak hebben en in de loop van de afgelopen tien jaar heel veel mensen hebben geholpen”. Volgens de programmadirecteur zijn „veruit de meeste deelnemers” tevreden over het programma.

    • Lineke Nieber