PvdA en D66: dubbele nationaliteit moet mogen

Oude wetgeving bezorgt burgers onnodige problemen.

Dubbele paspoorten. Een Marokkaans en Nederlands paspoort. Foto Ilvy Njiokiktjien / ANP

De Partij van de Arbeid en D66 willen dat het voor buitenlanders mogelijk moet worden hun nationaliteit te behouden als zij Nederlander willen worden. Ook vinden zij dat Nederlanders geen afstand moeten hoeven doen van hun Nederlanderschap als zij een buitenlandse nationaliteit aannemen. Daarvoor dienen ze een initiatiefwetsvoorstel in bij de Tweede Kamer.

Wie Nederlander wil worden, moet nu nog zijn andere nationaliteit opgeven. Slechts in een beperkt aantal gevallen is een dubbele nationaliteit toegestaan. Bijvoorbeeld voor een buitenlander die trouwt met een Nederlander, of als het land van herkomst niet toestaat dat afstand wordt gedaan van de nationaliteit, zoals Marokko.

‘Huidige wetgeving maakt het leven zuur’

Omgekeerd verliest een Nederlander zijn nationaliteit als hij een andere nationaliteit aanneemt. De PvdA en D66 vinden dat dat Nederlanders onnodig problemen bezorgt. De partijen willen daarom het nationaliteitsrecht “moderniseren”. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zegt op de website van D66:

“De wereld wordt juist steeds internationaler. Nederlanders gaan voor langere tijd in het buitenland wonen en werken of trouwen met een internationale partner. De huidige wetgeving maakt hen ten onrechte het leven zuur.”

Kamerlid voor de PvdA Ahmed Marcouch, die zelf een dubbele nationaliteit heeft omdat hij daar als Marokkaan geen afstand van kan doen, zegt dat een dubbel paspoort ook mentaal van grote waarde is:

“Ik vind het mooi dat Nederlanders zich verbonden blijven voelen met ons land, ook buiten de landsgrenzen en ook als zij een nieuwe nationaliteit krijgen.”

In België, Frankrijk, Italië en Luxemburg is meervoudige nationaliteit al gebruikelijk. Er zijn volgens het CBS nu 1,3 miljoen Nederlanders met één of meerdere andere nationaliteiten. De helft van hen heeft een Marokkaanse of Turkse nationaliteit. Marcouch en Sjoerdsma willen met het wetsvoorstel de praktische problemen van nog eens 900.000 Nederlanders die in het buitenland wonen oplossen.

    • Menno Sedee