Politie gaat gezichtsherkenningssoftware inzetten

Er is een databank aangelegd met foto’s van mensen die gearresteerd zijn. Daarin zijn al meer dan 800.000 foto’s te vinden.

In trams in Rotterdam werd eerder geëxperimenteerd met herkenningssoftware.
In trams in Rotterdam werd eerder geëxperimenteerd met herkenningssoftware. Lex van Lieshout / ANP

De politie gaat vanaf vrijdag door heel Nederland gezichtsherkenningssoftware inzetten om verdachten op te sporen. Daarvoor wordt geput uit een databank met foto’s van mensen die gearresteerd zijn voor een misdrijf. In totaal zijn er ruim 800.000 foto’s te vinden in de database, waar ook veel dubbelingen in voorkomen.

De techniek wordt ingezet wanneer rechercheurs verdachten op foto’s of videobeelden willen identificeren. Biometrisch specialisten krijgen een selectie van gezichten te zien die het meest lijken op het beeld van de verdachte. De beelden komen bijvoorbeeld van beveiligingscamera’s of bodycams die agenten dragen. De politie verwacht de nieuwe bevoegdheden in allerlei onderzoeken te kunnen inzetten, van winkeldiefstal tot terreur.

Lees ook Binnen enkele seconden volgt er een match

Het systeem selecteert op meerdere kenmerken zoals de stand van de ogen, afstand naar de neus, breedte van de mond en andere uiterlijkheden. Nadat de twintig meest waarschijnlijke kandidaten uit het systeem komen, wordt door biometrische experts gezocht naar een match.

‘Vreemdelingendatabank’

Naast de database met verdachten mag een databank met foto’s van aanvragers van een Nederlands visum, asielzoekers en uitgeprocedeerden worden aangeboord. Om hier gebruik van te maken, moet er toestemming zijn van de onderzoeksrechter.

Bits of Freedom zegt “erg geschrokken” te zijn van de nieuwe bevoegdheden. “Er komen enorm veel Nederlanders in deze databank terecht, zonder dat duidelijk is wat de consequenties gaan zijn”, zegt Daphne van der Kroft namens de privacyvoorvechter.