Ploumen: handelsverdrag CETA alsnog aanpassen

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel.
Minister Ploumen van Buitenlandse Handel. Foto John Thys/AFP

Minister Liliane Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) wil proberen afdwingbare milieu- en arbeidsnormen aan het handelsverdrag CETA toe te voegen. De kritiek op het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada concentreert zich op het ontbreken van zulke afdwingbare normen.

Ploumen laat nu onderzoeken hoe die normen in het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada „beter juridisch te verankeren zijn”. Dat onderzoek is af in januari. Ze heeft al een afspraak gemaakt met de Canadese minister van Buitenlandse Handel om de uitkomsten van het onderzoek te bespreken. Ploumen: „Het is niet zo dat het verdrag nu het getekend is door Canada en de Europese Unie niet meer kan veranderen.” Ploumen heeft geen rol in de Europese onderhandelingen, ze moet daarvoor steun zoeken bij Europese collega’s. In februari stemt het Europees Parlement over CETA.

Vakbonden en actiegroepen zijn kritisch op het verdrag omdat buitenlandse bedrijven er wel rechten in krijgen maar geen plichten. Zij vinden dat bij het omstreden arbitragehof voor buitenlandse investeerders ICS ook afdwingbare normen op het gebied van klimaat en arbeidsrecht moeten kunnen worden aangebracht.

Lees ook: Vergeten handelsverdragen

Dat Ploumen nu zegt het verdrag nog te willen aanpassen is opmerkelijk. In oktober werd het ondertekenen van het verdrag tegengehouden doordat de Waalse premier Paul Magnette weigerde in te stemmen. Na aanpassingen ging hij alsnog akkoord. De Canadese premier Justin Trudeau noemde eind oktober het aangepaste verdrag „de nieuwe standaard en een voorbeeld voor de wereld hoe we vooruit kunnen met handelsverdragen waar iedereen van profiteert.” Ploumen vindt nu dat het toch beter kan.

Volgens Ploumen is een ander handelsverdrag, dat tussen de Europese Unie en Japan, dichtbij een akkoord. Dit weekend wordt daarover dooronderhandeld. Mocht Japan niet instemmen met het nieuwe arbitragehof voor investeerders ICS dat Europa bedacht, maar vasthouden aan het oudere tribunaal ISDS dan „is het akkoord voor Nederland niet acceptabel,” aldus Ploumen. Dat het akkoord verder als vanouds is vindt zij niet erg. „Japan is een stabiele democratie die alle internationale klimaat- en arbeidsverdragen erkent.”