Pini Zahavi en de spookspelers op Cyprus

Deal NRC bericht elke dag in de ‘Deal van de dag’ op basis van documenten uit Football Leaks uit de binnenwereld van het internationale voetbal. Vandaag: spelersmakelaar Pinhas (Pini) Zahavi.


Hij is 73 jaar oud maar rent nog rond als een vijftienjarige, zeggen collega’s over de Israëlische spelersmakelaar Pinhas (Pini) Zahavi. Pure wilskracht drijft hem. Laten zien dat hij nog meedoet.

Zahavi, een voormalig voetbalverslaggever, is vooral bekend vanwege zijn hulp bij de overname van Chelsea door de Russische oligarch Roman Abramovitsj. Behalve goede contacten met het Russische zakenleven heeft hij ook uitstekende banden met een aantal Argentijnse spelersmakelaars. Zo werkte hij in het verleden samen met Gustavo Arribas (tegenwoordig de baas van de Argentijnse inlichtingendienst) bij transfers van Zuid-Amerikaanse spelers naar Europa, via een brievenbusfirma op het belastingvriendelijke Gibraltar.

Tegenwoordig lijkt Zahavi betrokken bij een andere voetbaltruc waar Argentijnse makelaars veel ervaring mee hebben: een voetballer verkopen aan een club, zonder dat die daar ooit gaat spelen. Belastingontwijking is in de regel het doel. De FIFA heeft hier verschillende Argentijnse clubs voor bestraft.

Plaats van handeling is het Cypriotische Limassol, een badplaats die populair is bij Russische zonaanbidders en witwassers. Het eiland geldt als zeer belastingvriendelijk. Apollon Limassol is een van de vier clubs die er toe doen in Cyprus. Zahavi is er aandeelhouder. Uit Football Leaks blijkt dat er de afgelopen jaren zeker zeven Servische en Roemeense spelers aan de club zijn verkocht zonder dat ze er een voet op het veld gezet hebben.

De spelers blijven slechts een paar dagen bij Apollon Limassol en worden dan doorverkocht aan clubs in West-Europa. De winst is voor Apollon, en dus ook voor aandeelhouder Zahavi. Football Leaks bevat e-mails waaruit blijkt dat Zahavi betrokken is bij gesprekken over de verkoop van deze spookspelers.

Een van hen is Mijat Gacinovic, die op 3 augustus 2015 van het Servische Vojvodina naar Cyprus kwam, voor 1,25 miljoen euro. Acht dagen later werd hij alweer doorverkocht, naar Eintracht Frankfurt in de Bundesliga, voor hetzelfde bedrag.

In het contract met de Duitse club is een opmerkelijke passage opgenomen: Als Eintracht de speler doorverkoopt moet het 50 procent van de transfersom aan Apollon afdragen. Dit moet minstens 2,5 miljoen euro zijn.

Zo oefent Apollon Limassol dus invloed uit op het spelersbeleid van een andere club, en blijft het de controle houden over een speler die al weg is. Dit lijkt in strijd met de regels van de FIFA, die per mei 2015 dit soort ‘third party ownership’ heeft verboden. Zahavi, Apollon en Eintracht Frankfurt gingen niet in op vragen van het onderzoeksnetwerk EIC.

Gacinovic wel, min of meer. Op de vraag of hij wel eens op Cyprus geweest is, zei hij: “Ik wil niet over dit onderwerp praten, maar ik had niets met Apollon te maken. Ik wil daar niet over praten. Als je nog andere vragen hebt is dat oke, maar deze niet.”

Pini Zahavi

: Spelersmakelaar en aandeelhouder van de Cypriotische club Apollon Limassol
: Verdient aan de aan- en verkoop van spelers die nooit voor de club gespeeld hebben.

Uit het contract van Pini Zahavi