Oud-topman Eurocommerce krijgt 3,5 jaar cel

Ger Visser (63) heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan onder meer witwassen, faillissementsfraude en valsheid in geschrift.

Ruiter Wim Schroder op een paard van renstal Eurocommerce, dat eigendom was van Ger Visser.
Ruiter Wim Schroder op een paard van renstal Eurocommerce, dat eigendom was van Ger Visser. Foto Robin Utrecht / ANP

Voormalig topman van kantoorontwikkelaar Eurocommerce Ger Visser is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drieënhalf jaar. Visser heeft zich volgens de rechtbank in Almelo schuldig gemaakt aan onder meer witwassen, faillissementsfraude en valsheid in geschrift, meldt ANP. Dat is iets minder dan de vier jaar die het Openbaar Ministerie eerder eiste.

Als topman van Eurocommerce sloot Visser (63), toen zijn bedrijf het moeilijk kreeg, voor miljoenen euro’s aan leningen af bij verschillende banken. Volgens de rechter schetste hij daarbij een verkeerde voorstelling van hoe zijn bedrijf er financieel voor stond en gebruikte hij valse documenten om dat te onderbouwen.

Lees meer over de fraude en het omvallen van Eurocommerce: De vastgoedbaron die zich vergaloppeerde.

Ook is volgens de rechter bewezen dat Visser vlak voor het faillissement van Eurocommerce in 2012 nog snel geld en bezittingen heeft weggesluisd. Zo verkocht hij zijn succesvolle renstal voor miljoenen aan zijn zoon Ger Visser jr., om dat geld vervolgens meteen weer aan Visser jr. te lenen.

Ruim 700 miljoen euro schuld

Naast Visser is ook Visser jr. vrijdag veroordeeld. Hij krijgt een celstraf van één jaar vanwege het medeplegen van de faillissementsfraude, oordeelde de rechtbank. Die straf is gelijk aan de eis. Ook tegen Vissers dochter en vrouw waren celstraffen geëist, van respectievelijk tien maanden en twee jaar. Zij zijn beiden vrijgesproken.

Lees ook het profiel dat NRC in 2012 over Visser maakte: Een sluwe handelaar in kantoorpanden en springpaarden.

Na het faillissement constateerden de curatoren dat negen banken, de gemeente Almere en bouwondernemer Dik Wessels zo’n 735 miljoen euro van Eurocommerce tegoed hadden. Bij Rabobank stond met bijna 300 miljoen euro de grootste schuld uit. Het Openbaar Ministerie wil 36 miljoen euro terugvorderen van Visser.

    • Joost Pijpker