Oostenrijk Geboortehuis van Hitler wordt toch niet gesloopt

Het geboortehuis van Adolf Hitler in de Oostenrijkse stad Braunau am Inn krijgt een nieuwe bestemming. De regering gaat het pand onteigenen en opknappen. Er komt een liefdadigheidsstichting , die mensen met een verstandelijke beperking workshops aanbiedt. De eigenaresse van het pand, Gerlinde Pommer, heeft te horen gekregen dat ze verplicht wordt het pand aan de regering te verkopen. Het Oostenrijkse parlement zette daarvoor donderdag het licht op groen. Over de bestemming woedt al jarenlang discussie tussen de eigenaresse, het stadsbestuur en de regering in Wenen. Lange tijd leek het erop dat het huis na onteigening gesloopt zou worden. Dat plan is nu van de baan. „We hebben na een uitvoerig gesprek uiteindelijk besloten het niet af te breken”, zei parlementsvoorzitter Josef Pühringer van de deelstaat Opper-Oostenrijk na een gesprek met de burgemeester van Braunau am Inn en de minister van Binnenlandse Zaken. Volgens hem is met het besluit voorkomen dat Oostenrijk verweten wordt dat een „beladen stuk geschiedenis” zou zijn gesloopt. (Reuters)