‘Ook FBI overtuigd van doel Russische verkiezingshack’

Volgens de CIA wilde Rusland Trump helpen winnen en het vertrouwen in de politiek ondermijnen.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Saul Loeb / AFP

De FBI is het met de CIA eens over de bedoelingen die Rusland had met de hack van de servers van de Democratische Partij. Dat blijkt uit een e-mail die de directeur van de CIA heeft verzonden aan zijn organisatie, meldt The Washington Post. Ook Director of National Intelligence (DNI) James Clapper, het hoofd van de gezamenlijke veiligheidsdiensten zou het met de CIA eens zijn.

Lees ook ons Trumpblog: Clinton wijt haar verlies aan Russische hacks en FBI-directeur

The Washington Post kreeg een bericht in handen van CIA-directeur John O. Brannan aan zijn medewerkers:

“Eerder deze week heb ik met zowel James Comey van de FBI als DNI Jim Clapper overleg gevoerd, en er is een brede consensus onder ons over de omvang, aard en intenties van de Russische inmenging in onze presidentsverkiezingen. Wij drieën zijn het er ook over eens dat onze organisaties, net als een aantal andere, zich nu moeten richten op afronding van het DNI-onderzoek naar deze kwestie, zoals ons is opgedragen door president Obama.”

Lees meer over de cyberaanvallen: Wat weten we nu wel en niet over Russische hacks in de VS?

Eerder deze week kwam naar buiten dat de CIA aanwijzingen zegt te hebben dat Russische hackers inbraken op de servers van de partij van tegenkandidaat Hillary Clinton om zo de campagne van Donald Trump vooruit te helpen. In hoeverre de FBI die lezing van de CIA zoals die naar buiten werd gebracht door The New York Times en The Washington Post deelde, is bleef nog onduidelijk. De CIA en de FBI weigeren vooralsnog commentaar, meldt de krant.

Agenten van de CIA en de FBI denken niet dat Rusland “een enkel doel” had met de hack, schrijft The Washington Post. Ze zouden daarme niet alleen hebben willen bereiken dat Donald Trump het Witte Huis mocht betrekken, maar ook het vertrouwen in het Amerikaanse kiesstelsel willen ondermijnen.

    • Bastiaan Nagtegaal