Ook bij SNS kost automatisering banen

bank

Het personeel van SNS is al op de hoogte gesteld. Er gaan honderden banen verdwijnen, verwacht de genationaliseerde bank.

SNS wil de komende vier jaar ongeveer 100 miljoen euro bezuinigen.
SNS wil de komende vier jaar ongeveer 100 miljoen euro bezuinigen. Foto JEROEN JUMELET/ANP

Bij SNS verdwijnen de komende vier jaar waarschijnlijk 800 tot 900 voltijdsbanen. De genationaliseerde bank wil de komende jaren ongeveer 100 miljoen euro besparen. Dat zijn de uitkomsten van overleg over het strategisch plan, bevestigde een woordvoerder vrijdag.

Het exacte aantal banen dat gaat verdwijnen is nog niet definitief. Het personeel van de bank is wel op de hoogte gesteld van een aanstaande grote reorganisatie. Op dit moment telt SNS 4.000 arbeidsplaatsen, volgens de woordvoerder.

De naam van SNS Bank verandert per 1 januari volgend jaar in de Volksbank. De naamswijziging moet tonen dat het bedrijf de omslag maakt naar een „maatschappelijke, mensgerichte en duurzame bank”. Zo wil SNS het vertrouwen herstellen in de financiële sector, zei bestuursvoorzitter Maurice Oostendorp in september van dit jaar. De vier merken van de bankenpoot, ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS, blijven wel gewoon bestaan.

De bank gaat reorganiseren wegens teruglopende inkomsten, onder meer door tegenvallende rentemarges. Ook wil SNS de dienstverlening verder digitaliseren om klanten efficiënter te kunnen bedienen.

Aanpassingen

„Met name dat type werk is voor een groot deel te automatiseren. Dan heb je minder mensen nodig”, reageerde minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) gisteren tegen persbureau ANP. „Dit zijn aanpassingen die alle banken doormaken. Als ze dat niet doen, dan staan ze er over een paar jaar slecht voor.”

Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie daarentegen spreekt van een „,visieloze bezuiniging.” „Het valt onder het sociaal plan dat wij hebben afgesproken, maar het aantal verrast ons”, zei hij tegen BNR. „Enerzijds zijn we in dialoog, anderzijds worden we verrast.”

Voorlopig zijn er geen plannen om de staatsbank weer naar de beurs te brengen, zei Dijsselbloem afgelopen juni. De moedermaatschappij SNS Reaal moest in 2013 gered worden van een faillissement door de staat. De holding werd destijds voor 3,7 miljard euro genationaliseerd.

Over 2015 boekte SNS weer een positief resultaat. De bank behaalde een nettowinst van 348 miljoen euro en maakte 100 miljoen euro dividend over naar NL Financial Investments, de stichting die de staatsbelangen van financiële ondernemingen beheert. Maar in de eerste helft van dit jaar daalde de nettowinst met een kwart naar 181 miljoen euro in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar.

Banken en verzekeraars hebben de laatste jaren al duizenden banen geschrapt. De aankondiging van SNS komt een dag nadat verzekeraar Achmea bekendmaakte dat 2.000 banen verdwijnen. ABN, ING en Rabobank maakten eerder ook al grote reorganisaties bekend.

    • Eppo König