Obama wil actie ondernemen na Russische hacks

Volgens Obama is er “geen enkele twijfel dat een buitenlandse mogendheid onze verkiezingen heeft willen beïnvloeden”.

Obama wil actie ondernemen na de Russische cyberaanvallen tijdens de presidentscampagnes. Dat heeft president Barack Obama donderdagavond gezegd tegen de radiozender NPR, de nationale publieke radio.

Volgens Obama is er “geen enkele twijfel dat een buitenlandse mogendheid de integriteit van onze verkiezingen heeft willen beïnvloeden”:

“We moeten actie ondernemen. En dat zullen we ook doen – waar en wanneer wij dat willen.”

Welke maatregelen hij precies wilde nemen, blijft onduidelijk. “Soms zal het openlijk zijn, soms niet.” Het radio-interview zal vrijdag worden uitgezonden in Morning Edition, aldus de NPR. Obama zit nog vijf weken in het Witte Huis. Zijn opvolger, Donald Trump, heeft de aantijging dat de Russen met cyberaanvallen de verkiezingen hebben beïnvloed afgedaan als “belachelijk”.

Onderzoek CIA

Volgens publicaties in The New York Times en The Washington Post, die zich baseren op geheime stukken, hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten bewijzen dat Rusland e-mails van prominente Democraten heeft doorgespeeld aan WikiLeaks. Aan Rusland gelieerde groepen zouden hebben ingebroken in computers van de Democratische partij, de zusterorganisatie Democratic Congressional Campaign Committee, en van John Podesta, campagnevoorzitter van Hillary Clinton.

Lees ook vijf vragen over de cyberaanvallen op de VS: Ondermijning van democratie, en nu?

Russen zouden ook computers van Republikeinen hebben aangevallen, maar daaruit geen documenten hebben gelekt. Daarom concludeert de CIA dat de Russen de verkiezingen hebben willen beïnvloeden. De FBI en de Office of the Director of National Intelligence (ODNI), die alle inlichtingendiensten overziet, delen die conclusie niet. Obama heeft naar aanleiding van de onthullingen een nieuw onderzoek aangekondigd naar het verloop van de verkiezingen. De resultaten wil hij bekendmaken voor hij aftreedt, op 20 januari.

De Republikeinse Senator Lindsey Graham zei donderdag dat de Russen ook zijn e-mail hebben gehackt tijdens de presidentscampagnes.

Moskou heeft de beschuldigingen afgewezen, maar het Witte Huis staat achter het CIA-onderzoek. Donderdag beschuldigde perschef Josh Earnest van het Witte Huis al president Poetin openlijk, maar het blijft onduidelijk vanaf welk niveau in het Russische staatsapparaat de hackers zijn aangestuurd.

    • Menno Sedee