Opinie

    • Redactie Opinie

Neem plaats op de troon en houd uw eigen kerstrede

Waan u een vorst. Mail uw eigen kerstboodschap in 200 woorden vóór vrijdag 23 december naar opinie@nrc.nl.

Foto Alexander Schippers / ANP

Op zondag 25 december 2016 zal koning Willem-Alexander alweer zijn vierde kerstrede uitspreken. Waar de vorst in de troonrede het regeringsbeleid presenteert, mag hij de kerstrede zélf invullen – als het maar niet te politiek wordt.

Van dat spanningsveld was Beatrix zich al bij haar eerste kerstrede in 1980 bewust. „Enige persoonlijke gevoelens en gedachten”, zo leidde ze haar boodschap in. Een beschouwing over „een wereld die bedreigd wordt door toenemend geweld en onbegrensde vernietigingskracht”.

Traditie is om te zeggen wat Kerst betekent. „In de gejaagdheid van het dagelijks leven, vaak gericht op het hier en nu, is Kerstmis een rustpunt”, sprak Willem-Alexander in 2013, zijn eerste kerstrede. „Een moment voor bezinning op ons bestaan, op onze relatie met anderen, dichtbij en verder weg.” Toch ging zijn aandacht uit naar onderdanen zónder gejaagd leven: „Wie zijn baan of bedrijf verliest (..) raakt meer kwijt dan alleen financiële zekerheid. Ons werk maakt ook deel uit van wie we zijn.”

De thema’s van de redes lijken veilig gekozen: vertrouwen (2012), verbinding (2013), tolerantie (2014), vrijheid (2015). Maar al in 2011 bleek dat zelfs ‘duurzaamheid’ controversieel is. „Mijn hemel is de majesteit stiekem lid geworden van GroenLinks?”, twitterde Geert Wilders toen Beatrix nog maar net uitgesproken was. Dat zal dit jaar niet anders zijn, want de vanzelfsprekendheden van vroeger – zelfs ordenende structuren als democratie en rechtsstaat – staan nu onder druk. Om maar niet te spreken van de witte academici die het de afgelopen decennia altijd voor het zeggen hadden.

Uw moment van bezinning

Voelt u zich, lezer – ongeacht uw komaf, politieke voorkeur of diploma’s – vrij om ook eens op de troon plaats te nemen. Kies allereerst een onderwerp (bijvoorbeeld ‘racisme’, ‘veiligheid’, ‘energie’, ‘de boze burger’) en schrijf een beschouwing over het gedrag van uw landgenoten op dat gebied. Steek ze een hart onder de riem, maar schroom de vaderlijke of moederlijke vermaning niet. En houd er rekening mee dat het Kerstmis is. Vrede op aarde, en zo. Een moment van bezinning.

Gebruik maximaal 200 woorden. Dat is een kwart van de ruimte die de koning krijgt, maar daar staat tegenover dat uw rede niet onder ministeriële verantwoordelijkheid valt. De beste redes komen (wellicht ingekort) in de krant en online. Een vlog opsturen mag ook – graag zelf uploaden via YouTube, zodat wij de video kunnen embedden.

Mail uw rede vóór vrijdag 23 december naar opinie@nrc.nl, met als subject ‘kerstrede’. Waan u deze Kerst de koning of koningin.

    • Redactie Opinie