Opinie

    • Steven de Jong

Minder, minder misperceptie

De waan van gisteren – wekelijkse citatenrubriek in +/- 200 woorden

Logo Perils of Perception, Ipsos

19 procent van Nederland is moslim. Althans, dat denkt de gemiddelde Nederlander, zo blijkt uit Perils of Perception, een enquête van bureau Ipsos. In feite is 6 procent moslim. De diagnose van Ipsos: emotional innumeracy. „Bij het inschatten van de omvang van gevoelige kwesties, zoals immigratie, uiten mensen tegelijk hun zorgen over de kwestie. Hoe emotioneler het standpunt, hoe groter de kans op mispercepties.”

Frankrijk, getroffen door een reeks aanslagen van moslims, zit er daarom mogelijk het meest naast: daar schatten ze de moslimpopulatie op 31 procent, terwijl die 7,5 is. De terreur domineerde er maanden het nieuws. „Maar een evenwichtig en tevreden publiek laat zich niet door media in een permanente toestand van paniek manipuleren”, schreef Frank Furedi in Culture of Fear (2002). „De obsessie van media met gevaar is een symptoom van het probleem en niet de oorzaak daarvan.”

Remedie tegen emotional innumeracy is The Better Angels of Our Nature (2011), een boek van psycholoog Steven Pinker. Hij ziet juist afname van conflict en opmars van beschaving. De titel ontleende hij aan de inaugurele rede van Lincoln, die op 4 maart 1861 een beroep deed op de betere engelen in onze aard. „Al mag de hartstocht onze banden van genegenheid tot het uiterste hebben gespannen, hij moet ze niet breken.”

Eerder in deze serie:
Donner, uw Grondwet is gedateerd
De eigenwijze hamburgerflipper
Wilders’ pleidooi, filmische speech
Verzoende Clinton wel genoeg?
Koninklijke goedkeuring homo
Laat Groningen alsnog jubelen
Met Mieke Telkamp naar Mars
Kleedkamergeklets in 1991
Chaos in de klas van 1878

    • Steven de Jong