In beeld

Lichtkunst op het Amsterdam Light Festival

De lichtkunsttentoonstelling Amsterdam Light Festival jubileert dit jaar. Voor het vijfde jaar is de stad in de donkere decembermaand gevuld met lichtkunst. De 35 kunstwerken zijn te bezoeken met de wandelroute ‘Illuminade’ in de Weesper- en Plantagebuurt of met de vaarroute ‘Water Colors’ door de Herengracht en het Oosterdok.
Op de brug waar de Herengracht in de Amstel komt staat Lightwaves van Benthem Crouwel Architects en Jólan van der Wiel. Het werk is een gordijn van lampjes en beweegt in de wind, net zo onvoorspelbaar als het Nederlandse weer.
Janus van den Eijnden
Nexus van Victor Vicse op de Amstelsluizen. Dit jaar koos een internationale jury uit ruim 500 kandidaten 35 werken uit. En daar zitten grote namen bij. Zoals de Nederlandse architect Ben van Berkel, bekend van de Erasmusbrug en station Arnhem Centraal. Artistiek leider Rogier van der Heide: "Ik ben verschrikkelijk trots dat hij het festival goed genoeg vindt om zijn naam aan te verbinden."
Janus van den Eijnden
Het thema van dit jaar, ‘biomimicry’, gaat over hoe de natuur kan inspireren bij wetenschappelijke of technologische vraagstukken.
Janus van den Eijnden
Eye_Beacon van architectenbureau UNStudio, bevindt zich op de Blauwburg maar is geïnspireerd door wat er in water gebeurt.
Janus van den Eijnden
Mens - Human (Edson Bruno Filho).
Janus van den Eijnden
What’s He Building in There? van Laurent de Wolf.
Janus van den Eijnden
De Nederlandse kunstenaar Wilhelmusvlug heeft een jaar gefilmd met een time-lapse camera in het Wertheimpark. Op de installatie Hourglass projecteert hij de veranderingen van de natuur in de vier seizoenen die hij filmde in het park.
Janus van den Eijnden
Nest (Vikas Patil & Santosh Gujar).
Janus van den Eijnden
Rhizome House (DP Architects).
Janus van den Eijnden
De Greenhouse van Victor Engbers is gemaakt van handgeblazen uraniumglas dat oplicht in UV-licht.
Janus van den Eijnden