Ledenreferendum

Tweede Kamerlid Van Tongeren krijgt toch een plek op de kandidatenlijst van GroenLinks

Foto Bart Maat/ANP

Kamerlid Liesbeth van Tongeren komt toch op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat is het gevolg van het ledenreferendum, waarvan de uitslag donderdag bekend is gemaakt. Van Tongeren (58), sinds 2010 in de Tweede Kamer, was eind november door de partij niet op de concept-kandidatenlijst gezet. Ze zou te weinig zichtbaar zijn geweest op haar terrein milieu, energie en klimaat. Ook zou ze te weinig resultaten hebben geboekt. Ze was het niet met dat oordeel eens en weigerde haar kandidatuur vrijwillig in te trekken. Daardoor streed ze automatisch mee met het digitale referendum onder de ruim 22.000 leden van GroenLinks. Ze krijgt nu een verkiesbare plek (6) op de lijst. (NRC)