SNS moet komende jaren tientallen miljoenen bezuinigen

Intern wordt er gesproken over een banenverlies van 800 tot 900.

Het hoofdkantoor van SNS Bank.
Het hoofdkantoor van SNS Bank. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Vanwege tegenvallende rentemarges en een nog te maken digitaliseringsslag, moet SNS de komende jaren om en nabij de 100 miljoen euro besparen. Die besparingen gaan banen kosten, zo meldt een woordvoerder van de bank.

Persbureau ANP meldde eerder op de dag dat met die besparingen 800 tot 900 banen verloren gaan. Een woordvoerder van SNS laat echter tegenover NRC weten dat dat nog niet zeker is.

Volgens de bank ligt er nog geen concreet plan over hoe het geld bespaard moet gaan worden. “Dus dan kunnen we ook nog niet zeggen om hoeveel banen het gaat”, aldus de woordvoerder. Dat er intern wel gesproken wordt over 800 tot 900 banen die op de tocht staan, wordt door de woordvoerder wel bevestigd.

Onder het moederbedrijf van SNS vallen onder meer SNS Bank en ASN Bank. Het bankbedrijf is nog in handen van de overheid. In juni kwam het nieuws naar buiten dat de bank volgens het management nog niet klaar is om geprivatiseerd te worden.

Lees ook: SNS heet volgend jaar de Volksbank

‘Aanpassingen zijn onvermijdelijk’

Dat er de komende jaren aanpassingen gedaan worden bij de bank is volgens Jeroen Dijsselbloem, de minister van Financiën, onvermijdelijk. Dat liet hij weten tegenover persbureau ANP. “Dit zijn aanpassingen die alle banken doormaken. Als ze dat niet doen dan staan ze er over een paar jaar slecht voor, dus dat is onvermijdelijk”, zei de minister. “Dat betekent helaas ook dat er banen verloren gaan. Dat is niet anders.”

Dijsselbloem wees er vrijdagmiddag op dat SNS een volksbank is en dat die met name diensten levert aan consumenten:

“Met name dat type werk is voor een groot deel te automatiseren. Dan heb je minder mensen nodig.”

Dat er bij de SNS de komende jaren honderden banen verloren gaan, komt een dag nadat verzekeraar Achmea bekendmaakte 2.000 banen te schrappen.

    • Maarten Back