KNVB zet samenwerking met omstreden bedrijf tijdelijk stop

De bond wil eerst een nadere toelichting van BTSW, nadat technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB werd beschuldigd van belangenverstrengeling.

Hans van Breukelen, technisch directeur bij de KNVB.
Hans van Breukelen, technisch directeur bij de KNVB. Foto Robin Utrecht / ANP

Voetbalbond KNVB zet alle lopende contracten met het bedrijf BTSW tijdelijk stop, na de beschuldigingen van belangenverstrengeling aan het adres van technisch directeur Hans van Breukelen. De bond wil eerst een nadere toelichting van BTSW, het Bureau voor Toegepaste Sociale Wetenschappen. Dat meldt een zegsman vrijdag aan persbureau ANP.

Zodra BTSW opheldering heeft gegeven, is de lucht wat de KNVB betreft geklaard. De woordvoerder zegt daarover:

“Het hoeft wat ons betreft niet lang te duren en we verwachten dat we na deze korte onderbreking verder kunnen gaan met het bedrijf.”

Het Zeeuwse BTSW biedt psychologische hulp aan onder meer topsporters en werkt sinds kort voor de KNVB. De opdrachten worden verstrekt door Hans van Breukelen, technisch directeur van de bond. Volgens De Telegraaf maakt die zich schuldig aan belangenverstrengeling: Van Breukelen is goed bevriend met BTSW-eigenaar Rini Stoutjesdijk.

Lees ook het interview met Van Breukelen: de hervormer van het voetbal al een half jaar in het defensief.

‘Berichten zijn laster en smaad’

Van Breukelen – die twee boeken schreef met Stoutjesdijk – heeft die beschuldigingen afgedaan als “quatsch”. Tegen NRC zei hij daar afgelopen weekeinde over:

“Ik ken hem al vijftien jaar. Dat is toch allemaal geen geheim? Moet ik daar dan nu ineens een einde aan maken? Omdat ik twee boeken heb geschreven?”

Ook BTSW weerspreekt de verwijten in De Telegraaf en noemt ze in een verklaring “laster en smaad”. “De professionaliteit en integriteit van onze organisatie wordt, zonder dat daar enige aanleiding toe is, ernstig beschadigd”, aldus het bedrijf. “Wij vinden dat verbijsterend en onbegrijpelijk.”

    • Joost Pijpker