KLM beëindigt pensioenconflict met piloten

Luchtvaart

KLM wil acties van piloten voorkomen. De luchtvaartmaatschappij haalt de angel uit een conflict over pensioenen.

Na het akkoord met piloten moet KLM nog met het cabinepersoneel om tafel. Foto ANP
Na het akkoord met piloten moet KLM nog met het cabinepersoneel om tafel. Foto ANP

KLM heeft een akkoord bereikt met de piloten over een lang slepend pensioenconflict. De overeenkomst is vrijdagochtend getekend door Pieter Elbers, bestuursvoorzitter van KLM, en Steven Verhagen, voorzitter van pilotenvakbond VNV. Alle lopende rechtszaken worden per direct stopgezet. Het pensioenconflict met de piloten was één van de harde botsingen met werknemers waar de KLM-directie dit jaar mee te kampen had.

In het akkoord is vastgelegd dat de pensioenen onderdeel zijn van de cao. Dit werd door KLM betwist. Het akkoord betekent een terugkeer naar de oude situatie, waarbij KLM verantwoordelijk is voor indexatie van de pensioenen. Het bestaande pensioenfonds, waar KLM de overeenkomst per 1 december mee had opgezegd, gaat weer gelden. KLM en VNV praten volgend jaar verder over aanpassing van de afspraken, met minder financieel risico voor KLM.

Ruim een jaar ruzie

De KLM-directie en de 2.800 KLM-vliegers hebben al ruim een jaar ruzie over de pilotenpensioenen. KLM wilde afspraken uit 2007 over automatische inflatiecorrectie beëindigen omdat ze niet meer van deze tijd zijn. KLM moest naar eigen zeggen door de lage rentestand en veranderde regels van De Nederlandsche Bank 600 miljoen euro bijstorten in het pensioenfonds. Zo’n storting zou de bedrijfsvoering in gevaar brengen. KLM koos daarom voor twee dingen: annulering van oude afspraken over indexatie van de pensioenen en opzegging van de uitvoeringsovereenkomst met het pensioenfonds.

Lees ook dit interview met KLM-bestuursvoorzitter Pieter Elbers: ‘We knokken voor ons bestaansrecht’

Dit tot woede van de VNV. Volgens de VNV was bijstorting misschien niet eens nodig, en ging het sowieso om veel minder geld dan KLM voorstelde. De piloten zien de bijstorting als een nevenkwestie. Zij willen vooral dat KLM de afspraak over indexatie van de pensioenen nakomt, zodat zij een welvaartsvast pensioen behouden, gekoppeld aan de gemiddelde loonstijging. Zij verzetten zich tegen de eenzijdige opzegging.

Lees ook dit interview met VNV-voorzitter Steven Verhagen: ‘KLM-directie danst op de vulkaan’

Rechtszaken

Het conflict leidde al tot verschillende rechtszaken. Opmerkelijk is dat de rechter eind september oordeelde dat KLM de pensioenafspraken mag opzeggen, juist omdat ze geen deel uitmaken van de cao. De grote financiële gevolgen voor KLM zijn voldoende als argument voor opzegging, aldus de rechter.

Eind november waren het de piloten die een juridische slag wonnen: de rechter oordeelde dat KLM door moet gaan met het bestaande pensioenfonds. Na weigering door de ondernemingsraad vroeg KLM de rechter om ‘vervangende instemming’ voor een nieuw fonds. Die gaf de rechter niet omdat de keuze voor een pensioenfonds is afgesproken in de cao.

De VNV dreigde al met acties. Maar vakbondsvoorzitter Verhagen zegt nu: „Met deze overeenkomst kunnen we werken aan herstel van het wederzijds beschadigde vertrouwen.”

Ook bij de cabinebonden lijkt een oplossing van het pensioenconflict met KLM in zicht. Daar speelt nog wel de ruzie over het schrappen van een steward(ess) op lange vluchten.

    • Mark Duursma