Kerk Charleston

Schutter schuldig aan ‘haatmisdrijf’

Een Amerikaanse jury heeft geoordeeld dat de 22-jarige Dylann Roof schuldig is aan „door haat gedreven misdaden”. Roof schoot op 17 juni 2015 negen mensen dood in een historische Afro-Amerikaanse kerk in Charleston. De openbare aanklager eiste vorig jaar al de doodstraf. De twaalf juryleden oordelen volgende maand of ook zij de doodstraf een gepaste straf vinden. Een rechter in South Carolina oordeelde eind november nog dat Roof toerekeningsvatbaar was tijdens de schietpartij. De politie gaat ervan uit dat achter de aanslag een racistisch motief zit. Roof zei na zijn arrestatie al dat hij een rassenoorlog had willen ontketenen en online werd een racistisch manifest gevonden, evenals foto’s van Roof waarop hij onder meer poseerde met de Confederatievlag. (Reuters)

    • Wim Brummelman