Kabinet komt ‘spoedig’ met wetsvoorstel Oekraïneverdrag

Een formele stap, nadat door Europese leiders bindende aanvullingen op het verdrag werden afgesproken.

De ministerraad stemde vrijdag in met een voorstel van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA). Foto: ANP

Het kabinet dient zo spoedig mogelijk een wet in waarmee de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne wordt bekrachtigd. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag. De ministerraad stemde in met een voorstel van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA). Het wetsvoorstel zal voor spoedadvies naar de Raad van State worden verzonden.

Het gaat om een formele stap, nadat donderdag in Brussel door Europese staatshoofden en regeringsleiders al afspraken werden gemaakt over juridisch bindende aanvullingen op het Oekraïneverdrag. Er werd onder meer afgesproken dat de deal met Oekraïne niet inhoudt dat het land ook de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie krijgt of in de toekomst zal krijgen. Dat was voor Nederland - waar een ruime meerderheid (61 procent) op 6 april in een raadgevend referendum ‘nee’ zei tegen het Oekraïneverdrag - een belangrijke laatste eis.

Nederlandse eisen

Eerder waren al drie van de vier Nederlandse eisen ingewilligd, zo schreef NRC-redacteur Mark Kranenburg eerder:

“Nederland wil voorkomen dat de aan Oekraïne toegezegde samenwerking op defensiegebied wordt uitgelegd als een ‘veiligheidsgarantie’, bijvoorbeeld tegenover Russische agressie. Het associatieverdrag mag EU-landen niet meer geld gaan kosten dan voorzien en moet van corruptiebestrijding een centraal onderdeel maken. Voorts moeten lidstaten het recht krijgen om grenzen te stellen aan het aantal Oekraïense arbeidsmigranten.”

Het kabinet noemt de donderdag gesloten overeenkomst tussen de lidstaten een “beschermingsmaatregel tegen verdergaande interpretaties van het verdrag”. Hiermee komt het volgens het kabinet tegemoet aan de zorgen die er in Nederland voorafgaand aan het referendum bestonden over het verdrag.

Op dinsdag 20 december volgt een Kamerdebat over de uitkomsten van de top in Brussel.

    • Etienne Verschuren