Inval Anne Frank mogelijk niet na tip

Nieuw onderzoek De Anne Frank Stichting trekt na onderzoek in twijfel of Anne Frank in 1944 wel na verraad is gearresteerd. Was het misschien toeval?

De arrestatie van Anne Frank en zeven andere onderduikers op 4 augustus 1944 in het Achterhuis was misschien niet het gevolg van verraad. Mogelijk hebben fraude met voedselbonnen of illegale arbeid een rol gespeeld bij de inval. Dat blijkt uit onderzoek van historicus Gertjan Broek van de Anne Frank Stichting.

Anne Frank stierf op februari 1945 op 15-jarige leeftijd in concentratiekamp Bergen-Belsen, een half jaar nadat zij was gearresteerd bij de inval op haar onderduikadres aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Daar is nu het druk bezochte Anne Frank Huis, waar toeristen uit de hele wereld aan de hand van het leven van de beroemde dagboekschrijfster inzicht krijgen in de geschiedenis van de Jodenvervolging in de nazitijd.

Tot nu toe werd aangenomen dat Duitse Sicherheitsdienst (SD) een inval deed op het onderduikadres van Anne Frank na verraad. De SD zou telefonisch getipt zijn door een onbekend persoon.

Broek richtte zich niet op de vraag wie Anne Frank verraden heeft, maar waarom de inval in het Achterhuis plaats had.

Volgens directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting „weerlegt het onderzoek de mogelijkheid van verraad niet”, maar blijkt wel dat er in het bedrijfspand aan de Prinsengracht 263 „meer aan de hand was dan het verbergen van onderduikers.” Hij liet in een toelichting vrijdag weten dat dit onderzoek „een nieuwe invalshoek” heeft opgeleverd. Mogelijk doorzocht de Sicherheitsdienst het pand „vanwege illegale arbeid en bonnenfraude en kwamen de agenten hierbij op het spoor van Anne Frank en de zeven andere onderduikers.”

Ook de telefonische tip wordt in twijfel getrokken, onder meer omdat de telefoonnummers van de SD niet bekend waren. Daarnaast noemt de stichting het opvallend dat er ruim twee uur zat tussen aankomst en vertrek van de SD. (NRC)