Foto Sander Koning/ANP

Interview

Jesse Klaver: ‘Ik wil geschiedenis schrijven’

Jesse Klaver De leider van GroenLinks wil zaterdag zijn partij op een koers krijgen die moet leiden tot een links kabinet. „Dat gaat ons lukken ook.”

Twee juristen, een Delfts ingenieur, twee doctors en een jonkvrouw; stuk voor stuk afkomstig uit de Randstad, waarvan de helft uit Amsterdam; anderhalve allochtoon en een gemiddelde leeftijd van 46 jaar. Rara bij welke politieke partij is de top-10 van de kandidatenlijst zo samengesteld?

Antwoord: GroenLinks.

De partij die lijsttrekker Jesse Klaver graag als brede volkspartij wil presenteren. Deze zaterdag houdt de partij het Verkiezingscongres in Utrecht. De stemming zit er goed in, gelet op opmars in de peilingen sinds Klaver in mei 2015 het leiderschap van Bram van Ojik overnam. De partij staat bij de meest aangehaalde peilbureau’s op 11 tot 15 zetels – de huidige Tweede Kamerfractie heeft er vier.

Toch spelen er een paar kwesties die de gemoederen bezighouden. We leggen ze voor aan de lijsttrekker die zich met zijn 30 jaar, multiculturele komaf en zonder academische titel onderscheidt van de rest van kandidatenlijst.

U wilt GroenLinks een brede volkspartij maken. De top van de kandidatenlijst kun je ‘elitair’ noemen.

„Een moderne brede volkspartij krijg je door de koers die de partij gaat varen. Die is niet alleen afhankelijk van de poppetjes. Dit zijn wel de beste mensen die de partij naar Den Haag kan sturen. Daar ben ik dolblij mee.”

Die lijst is inmiddels door het ledenreferendum vastgesteld. Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Zij was niet geselecteerd maar de leden floten de partij terug. Ze staat nu op plaats 6.

„Het referendum was een succes. Er hebben 7.500 mensen gestemd en er waren veel bijeenkomsten in het land met de kandidaten. Liesbeth heeft het heel goed gedaan. Dit is precies waar het referendum voor is. Wie dat ziet als een terugfluiting doet moeilijk over democratie.”

Volgens de kandidatencommissie was Van Tongeren als Kamerlid niet zichtbaar genoeg. Een andere kandidaat constateerde dat de groene agenda – Van Tongerens portefeuille – is gekaapt door D66 en Partij voor de Dieren.

„Ik oordeel niet over de kandidatencommissie. Ik ben nu blij dat ik met Liesbeth kan blijven samenwerken. Die andere opmerking klopt niet. GroenLinks is de enige partij die al dertig jaar consequent groen aandraagt. Dat is óns thema en zal het altijd blijven. Maar ik vind ook dat alles altijd beter kan. Dat heet ambitie.”

Lees ook Laat radicaal links de boze burger bedienen, een bewerkte versie van Klavers toespraak op het partijcongres van zaterdag

Er wordt op het congres een breed gesteund amendement ingediend om het leenstelsel af te schaffen. Dat stelsel komt mede uit uw koker.

„De discussie rond het leenstelsel komt op elk congres terug. Ook dat hoort bij partijdemocratie. Het stond in ons vorige programma. Ik heb kunnen realiseren. Als mensen dat willen terugdraaien, zien we dat wel bij de stemming. Ik ben het er niet mee eens, maar heb vertrouwen in de uitslag.”

Kan het streven naar linkse samenwerking met de nieuwe PvdA-leider Lodewijk Asscher beter kans van slagen dan met Diederik Samsom?

„Ik heb al contact met Asscher gehad, zeker. Per sms. We hebben binnenkort een afspraak. Zoals ik zo vaak met andere linkse leiders spreek, of ze nu Asscher, Pechtold of Roemer heten. Ik kon het trouwens ook uitstekend vinden met Diederik Samsom. Het zijn uiteindelijk m’n linkse vrienden, niet m’n concurrenten. In mijn toespraak op het congres uit ik ook kritiek ja, op de derde weg van de sociaal-democraten en op het terugverlangen naar vroeger zoals de SP doet. Ik val niet de partijen aan maar wel hun politieke stellingnames. Ik roep hen op: kom op, sla nu een andere weg in! Er is een nieuwe linkse koers nodig om samen een rechtse meerderheid te voorkomen. Dat gaat ons lukken ook. Aangevuld met ChristenUnie of het CDA kunnen we samen een centrum-links kabinet vormen. Ik wil geschiedenis schrijven. Voor het eerst sinds 1972 een progressief kabinet.”