Recensie

Hosternokke! Bertie in de finale van Expeditie Robinson

Robinson begon dit jaar voorspelbaar. Dankzij de Zeeuwse boerin Bertie Steur is het toch een bijzonder seizoen.

Boerin Bertie in 'Expeditie Robinson' (RTL5).

Over het zeventiende seizoen van het realityprogramma Expeditie Robinson (RTL 5) viel tot nu toe niet veel te melden. Er was iets mis gegaan met de casting, zodat te veel mensen die op elkaar leken kamp Noord en kamp Zuid van het onbewoonde Filippijnse eiland bemanden.

Dat leidde tot een voorspelbaar spelverloop: gewoon twee kampen die elkaar haatten en hoe je ook de groepen mixte, de voormalige teamgenoten bleven elkaar dekken, totdat uiteindelijk de meest kansrijke spelers elkaar een dolk in de rug begonnen te steken. Ja, dat weten we nu wel!

En toch werd het uiteindelijk een heel opmerkelijk seizoen. Dat komt vooral door Bertie Steur (42), agrariër uit het Zeeuwse Renesse, die we in 2014 leerden kennen als de eerste boerin die een vrouw zocht, in het bijna gelijknamige KRO-programma.

Toen al was de onverstoorbare, zo ongeveer spreekwoordelijk zwijgzame Bertie al een soort van cultheldin, die het zwaar had met de permanente blootstelling aan cameraploegen.

Tussen de rappers, tv-presentatoren en soapacteurs die je normaal voor Robinson ziet spelen, vormde ze ook al een vreemde eend in de bijt, met witte staken die uit een weinig modieus kort broekje kwamen en een baseballpet met de mysterieuze tekst Hosternokke. Het blijkt een originele Zeeuwse dialectvloek, een eufemistische pendant van de allerergste die in het Nederlands bestaat.

Al in de eerste aflevering werd ze door de meerderheid weggestemd, maar dat had ze zelf veroorzaakt. Niemand wil als eerste weg, dus was er voorzichtig geïnformeerd of er misschien iemand was, die nu al naar huis wilde. Bertie stak haar hand op, ze had het al wel zo’n beetje gezien in dat gezelschap. De dames en heren lieten zich zo’n hint geen twee keer zeggen.

Maar zoals wel vaker, bleek er een Afvallerseiland te zijn, waar je in alle stilte mag doorspelen, verscholen voor de andere deelnemers. Daar bracht Bertie 28 dagen door en leefde in afzondering helemaal op. Ze ging een hut bouwen, cassavewortels uitgraven en gastvrouw spelen van de ene na de andere afvaller. Vooral de rugbyspeler en tv-presentator Jay Jay Boske, als alfamannetje ook snel uit de groep gestoten, bleek het tot beider verbazing heel goed te kunnen vinden met Bertie. Hij adoreerde haar en liet al snel zijn zachte kanten zien.

Tekst gaat verder onder de video

Om een lang verhaal kort te maken: in de halve finale mocht Bertie zich alsnog bij de overgebleven sterren voegen, die bijna niet meer wisten hoe ze ook weer heette of eruit zag. En omdat in die halve finale vooral vaardigheden werden getoetst als knopen ontwarren, kaartlezen en schatgraven, won ze de halve finale ook nog eens glansrijk.

Hosternokke, heel Zeeland juicht! En de kijkers duimen natuurlijk ook voor haar in de finale van volgende week, als ze het moet opnemen tegen twee mannetjesputters, rapper Dio en wielrenner Thomas Dekker.

Wat de moraal van dit verhaal wordt, moeten we nog even afwachten. Maar het is in ieder geval nu al een triomf van het versmade platteland en van al diegenen die plegen uitgesloten worden omdat ze zich te bescheiden opstellen.

    • Hans Beerekamp