Handbalsters naar EK-finale na winst op Denemarken

Nederland kan door de knappe 26-22 overwinning voor het eerst in de historie Europees kampioen worden.

Nederlandse handbalsters vieren het behalen van de finale. Foto: Andre Weening / ANP

De Nederlandse handbalvrouwen hebben zich geplaatst voor de finale van het Europees Kampioenschap in Zweden. Vrijdag werd Denemarken in de halve finale met 26-22 verslagen. Nederland neemt het zondag in de finale op tegen Noorwegen, dat in de andere halve finale Frankrijk versloeg met 20-16.

Halverwege stond het nog 13-13, maar na rust liep Nederland snel uit naar 20-14. Denemarken kwam vervolgens nog terug tot 21-17, maar Nederland sloot af met een ruime 26-22 voorsprong. Estavana Polman en Nycke Groot hadden met respectievelijk zeven en zes doelpunten een groot aandeel in de overwinning.

De finale tegen Noorwegen wordt zondagavond om 18.00 uur gespeeld in Göteborg.

Lees ook: Nederland maakt school in Europa met modern en flitsend handbal

De Nederlandse handbalsters worden sinds september getraind door de Deense bondscoach Helle Thomsen. Onder de vorige bondscoach, Henk Groener, won het team onder meer zilver op het WK 2015. Nederland verloor toen in de finale van Noorwegen. Op de Olympische Spelen in Rio werd de ploeg vierde.

Grote vreugde na het laatste fluitsignaal. Klik op de video voor bewegend beeld:

    • Etienne Verschuren