Gemeenteraad gaat zelf onderzoek doen naar fraude

Waterfront Het lukte wethouder Schneider gisteren niet de raad ervan te overtuigen dat het fraudedossier in goede handen is.

Er komt een ‘mini-raadsenqûete’ naar de omvangrijke fraude met poppodium Waterfront. Dat heeft de gemeenteraad donderdag unaniem besloten, na een urenlange en verbeten discussie.

De raad zegt de onderste steen boven te willen hebben in deze zaak, die de gemeente bijna 8 miljoen euro heeft gekost. Ondernemer Göksel K. zit al bijna vijf jaar in het pand, maar heeft vrijwel geen huur betaald. Het bedrijf van zijn vader heeft bovendien vele facturen ingediend voor verbouwing ervan, die grotendeels niet zijn uitgevoerd.

De enquête moet in het eerste kwartaal van volgend jaar worden afgerond. Opgeroepen getuigen zijn verplicht te verschijnen, en worden onder ede gehoord.

Leefbaar Rotterdam, de partij van wethouder Schneider die verantwoordelijk is voor stadsontwikkeling, voelde aanvankelijk niet voor een enquête. Er is al uitgebreid extern onderzoek gedaan naar de fraude, tegen twee ambtenaren lopen strafzaken, en accountant PWC is bezig met nader onderzoek. Een onderzoek van de raad zou dat alleen maar dunnetjes overdoen en vertraging opleveren.

Maar de stemming in de raad werd steeds grimmiger, vooral toen bleek dat de eerder ongrijpbare genoemde Göksel K. het pand nog steeds exploiteert in een onderhuurconstructie. Er worden regelmatig feesten gehouden, waar hij van mee profiteert. Gisteravond, terwijl de raad vergaderde, vond bijvoorbeeld het feestPre-Party Panic in Rotterdam plaats.

Wethouder Schneider bleef in zijn uitleg daarvan steken bij het juridisch advies: zijn juristen hebben hem gezegd dat het niet anders kan. Juist omdat K. al zo lang in het pand zit zonder huur te betalen – en dat is bij deze fraude natuurlijk het onbegrijpelijke punt – kan hij niet zomaar uitgezet worden. De gemeente is nu verwikkeld in een bodemprocedure tegen K. en verwacht deze zomer een uitspraak.

Schneiders zakelijke toon, waarin meer frustratie leek door te klinken over het onbegrip van de raad dan over de ongrijpbaarheid van K., viel niet goed. Waarom geen kort geding om K. eruit te krijgen bijvoorbeeld, of beslag op de opbrengsten van de feesten? Verschillende raadsleden droegen met stijgende verbazing juridische suggesties aan, niet overtuigd dat Schneider wel alles heeft geprobeerd. Die legde uit waarom hij na juridisch advies voor deze weg had gekozen, waar hij aan toevoegde dat „niet alle raadsleden juristen zijn”.

SP-fractievoorzitter Leo Kleijn zei dat dit bij uitstek een situatie was waarbij de raadsenquête een geëigend middel was. „Als de raad nu niet besluit tot een enquête, kan het middel maar beter helemaal worden geschrapt.” Laat in de avond vroeg Leefbaar Rotterdam een schorsing aan, om daarna te besluiten alsnog het PvdA-voorstel voor een raadsonderzoek te steunen.