Elke dag een schietpartij, lijkt het wel

Criminaliteit De politie vermoedt een verband – mogelijk drugshandel – tussen de vele schietpartijen in de stad en doet daarom een grootschalig onderzoek.

Politie-onderzoek na een schietpartij aan de Vuurplaat, begin december.
Politie-onderzoek na een schietpartij aan de Vuurplaat, begin december. Foto ANP

De politie Rotterdam begint een groot onderzoek naar de schietincidenten van de afgelopen maanden in Rotterdam-Zuid. Het jongste voorval was vorige week in de Wieldrechtstraat, een rustige straat met portiekwoningen nabij de Brielselaan. De meeste bewoners van de straat hebben de schietpartij niet opgemerkt. „Ik lag te slapen”, zegt een van hen. Een andere zegt niet bang te zijn. „Het is één keer gebeurd, ik heb er niets van gemerkt.”

Vlak na middernacht beschoten drie mannen elkaar vlak voor een van de huizen. De politie heeft de verdachten inmiddels ingerekend. Een van hen raakte gewond door een kogel in zijn bovenlichaam.

„Goed dat de politie een groot onderzoek start”, zegt woordvoerder Veiligheid Lars Sörensen, lid van de gemeenteraad voor Leefbaar Rotterdam. „Er is nu bijna elke dag wel een schietpartij.”

De politie – die desgevraagd geen cijfers over schietpartijen weet te produceren – houdt rekening met een relatie tussen de toename van het aantal schietpartijen en de handel in drugs. „We gaan alle schietpartijen die afgelopen jaar op Zuid hebben plaatsgevonden opnieuw onderzoeken”, zegt woordvoerder Sandra van der Hoogt. Het nieuwe Team Grootschalig Onderzoek telt 22 rechercheurs. „Ze onderzoeken alles. Dan moet je denken aan profielen van de verdachten van de verschillende schietpartijen en de relaties die er tussen hen kunnen bestaan.”

Eind oktober beschoten klanten van een avondwinkel aan de Dordtselaan elkaar, zegt een van de buren. Ook dat was vlak na middernacht. „Het waren een paar jonge Marokkaanse en Turkse jongens. Die hadden ruzie over wie er het eerst aan de beurt was bij de kassa.” De zaak is op last van de gemeente al ruim een maand gesloten.

Volgens Sörensen van Leefbaar Rotterdam gaat het bij de onderzoeken naar de schietpartijen niet alleen om de daders, maar ook om de handel die er achter winkeltjes zit waar schietpartijen zijn voorgekomen. „Je ziet dat telefoonwinkels en avondwinkels vaak gebruikt worden als dekmantel voor andere activiteiten.”

De vraag is of er een toename is van criminele activiteiten of dat de Rotterdamse straatcultuur onderhevig is aan ‘verhuftering’, zoals Sörensen het noemt. „Neem de terreurverdachte die vorige week opgepakt is in de Van Speykstraat in West, onder meer omdat hij een kalasjnikov had. Dan zegt zijn broer nota bene dat ‘iedereen tegenwoordig een wapen heeft’.”

De politie signaleerde afgelopen jaren een stijging van het illegaal wapenbezit bij Rotterdammers. De achtergrond daarvan is niet duidelijk.

De toename van het aantal schietpartijen op Zuid leidt tot onrust onder de bewoners, volgens gebiedsvoorzitter Ronald Tol van Charlois. „Na een schietpartij bij metrostation Maashaven eind augustus hebben ze me daarover benaderd. Ze wilden weten wat er aan de hand was.”

Na de schietpartij in de Wieldrechtstraat vorige week vrijdag sprak hij een bewoner die had gezien wat er gebeurde. „Hij was niet bang omdat hij wist waarom de mannen ruzie hadden. Daar had hijzelf niets mee te maken. Dus was hij ook niet bang.”

Maar bewoners waren wel bang na een schietpartij vroeg in de avond in september op de Texelsestraat, zegt Tol. „Mannen beschoten elkaar terwijl het nog licht was en de kinderen nog buiten aan het spelen waren. Dat hakt er wel in.”

De politie vermoedt verbanden tussen de daders van de schietpartijen, maar heeft deze nog niet scherp voor ogen. Bij eerdere schietincidenten vlak achter elkaar in Rotterdam-West en Overschie bleken die verbanden er ook te zijn. De jonge drugshandelaar Chafik Zidane (24) die dit voorjaar doodgeschoten werd voor een portiek van een flat aan de Ameidestraat in Overschie, bleek ook verdachte te zijn geweest van een schietpartij voor theehuis Déjà Vu in de Essenburgstraat in Rotterdam-West.

    • Lucette Mascini