Evacuaties Aleppo gestaakt na schending wapenstilstand

Bij een overgangspost zouden bussen met daarin burgers beschoten zijn.

Naar schatting zitten er nog ongeveer 50.000 mensen in het oosten van Aleppo.
Naar schatting zitten er nog ongeveer 50.000 mensen in het oosten van Aleppo. Foto Baraa Al-Halabi / AFP

De evacuatie van Oost-Aleppo is gestaakt nadat een konvooi met burgers beschoten is. Persbureau Reuters meldt op basis van de Syrische staats-tv dat de rebellen het staakt-het-vuren geschonden hebben. Sinds donderdagmiddag zijn er duizenden mensen geëvacueerd.

Het zesde konvooi vertrok vrijdagmorgen en het aantal geëvacueerde mensen zou daar mee komen op 6.000. Het is onduidelijk of er tijdens de beschietingen doden en/of gewonden zijn gevallen. Ziekenhuizen in het westelijke deel van Aleppo zeggen sinds de evacuatie “overstroomd” te worden met mensen die arriveren uit Oost-Aleppo.

Naar schatting zitten er nog ongeveer 50.000 mensen in het oosten van Aleppo. Als alles volgens planning gaat, zullen 40.000 van hen worden overgebracht naar West-Aleppo. Zo’n 10.000 mensen – 1.500 tot 5.000 strijders en hun familieleden – zullen worden geëvacueerd naar Idlib, zeventig kilometer ten zuidwesten van Aleppo.

Dat er tot nu toe zeker 6.000 mensen uit Aleppo weggehaald zijn, wordt door het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) betwist. Volgens de man, die de burgeroorlog vanuit Engeland volgt, is het aannemelijker dat het aantal geëvacueerde mensen ligt op 3.000. Wel is het volgens het Observatorium zo dat de evacuaties bespoedigd worden omdat vrijdag zeker vijftig bussen deelnamen aan de evacuaties, een verdubbeling ten opzichte van donderdag.

Slag om Aleppo

Met de evacuatie leek er een einde te zijn gekomen aan ruim vier jaar oorlog in Aleppo. De rebellen hadden het gebied vier jaar in handen, maar de laatste dagen heeft het Syrische regime hen in een opmars grotendeels verdreven. De slag om de stad is daarmee geëindigd in een grote overwinning voor president Bashar al-Assad.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry uitte donderdagavond felle kritiek op het Syrische regime. Volgens Kerry voert de regering van president Assad “niets minder dan een massamoord” uit in Aleppo.