Duitse jongen (12) plande aanslag op kerstmarkt

Een twaalfjarige Duitse jongen van Iraakse afkomst wordt ervan verdacht banden te hebben met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De jongen zou tot twee keer toe geprobeerd hebben een aanslag te plegen in Duitsland, meldden diverse Duitse media.

De jongen zou op 26 november een aanslag hebben willen plegen op een kerstmarkt in Ludwigshafen. De aanslag mislukte, omdat hij een fout had gemaakt bij de constructie van de bom. Een rugzak met daarin een pot springstof en spijkers legde de verdachte neer op de markt, maar het ontstekingsmechanisme weigerde.

Een tweede poging ging ook mis: op 5 december liet de jongen opnieuw een rugzak met explosieven staan, nu in Hall. Een voorbijganger ontdekte de tas en belde de politie.

De politie kon de jongen snel identificeren en aanhouden.

Volgens de politie woont hij al langere tijd in Duitsland. Het zou gaan om een ‘religieus geradicaliseerde’ jongen die zou zijn geïnstrueerd door een nog onbekend IS-lid.

De uit Ludwigshafen afkomstige jongen was al bekend bij de autoriteiten. Hij wilde deze zomer naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Hierop werd hij in een tehuis geplaatst.

De Duitse regering reageerde geschokt op het nieuws. Er komt geen justitieel onderzoek naar de verdachte, omdat hij jonger is dan veertien. Dat betekent volgens een woordvoerder van het Duitse ministerie van Justitie niet dat hij ook geen straf krijgt. (NRC)

    • Maarten Back