Brieven

Dode zeearend

Dit riekt naar roofvogelvervolging

Over uw berichtgeving in NRC van 9 december het volgende:

De politie in Friesland maakte 8 december bekend dat er een zeearend met hagel uit de lucht geschoten was in de omgeving van Wolvega.

Een kleine week na de vondst doet de politie een oproep voor getuigen. Ik ben geschokt en boos tegelijk. Een machtige roofvogel, die nog maar net weer terug is in de Nederlandse natuur, is door onhandigheid , boosheid of haat uit de lucht geknald. Triest genoeg niet het eerste geval van wat riekt naar roofvogelvervolging.

Ik ben boswachter in de Biesbosch-regio en heb helaas al twee keer een verzwakte zeearend moeten bezoeken in het Vogelrevalidatiecentrum van Zundert. Destijds zat een van die vogels ziek te braken met verkrampte klauwen aan de rand van een erf. Onderzoek toonde aan dat het om gif ging.

Na buitengewoon sterk werk door het revalidatiecentrum Zundert knapten beide vogels op en werden losgelaten in de Biesboschdelta.

Dit jaar vierden we eigenlijk tien jaar broedende zeearenden in Nederland. Deze dieren horen hier thuis net als de buizerd , de havik en de vos trouwens. Vanwaar toch de haat van de mens tegen dieren die in de buurt komen van onze laag in de voedselketen? Ik kan er niet bij.


werkzaam als boswachter in Nationaal Park De Biesbosch
    • Thomas van der Es