De popzanger die rondreizend prediker werd

foto ap

Junaid Jamshed was een man met twee gezichten. Vanaf eind jaren tachtig was hij de populaire zanger van een zeer succesvolle popgroep, die de ‘Beatles van Pakistan’ werd genoemd en ook in het buitenland toerde. In de laatste jaren van zijn leven was hij een rechtlijnig moslimprediker die een rigide interpretatie van de islam uitdroeg. Op 7 december kwam hij om bij een vliegtuigcrash. Zijn twee gezichten weerspiegelden de permanente tweestrijd waarin Pakistan verkeert – die tussen liberale moderniteit enerzijds en behoudzucht en religieus fundamentalisme anderzijds.

Jamshed (1964), zoon van een luchtmachtofficier, groeide op in de miljoenenstad Karachi aan de Arabische Zee. Hij wilde zelf ook gevechtspiloot worden, maar omdat hij slechte ogen had, kon dat niet. In plaats daarvan ging hij werktuigbouwkunde studeren in Lahore. Nog tijdens zijn studie, die hij in 1990 met succes afsloot, trad hij toe tot de Vital Signs, een popgroep uit Rawalpindi, de volkse tweelingstad van de hoofdstad Islamabad. Vanaf 1987 verwierf Vital Signs enorme aanhang onder jongeren. Hun ‘Dil Dil Pakistan’ (zoiets als: ‘Mijn hart voor Pakistan’) werd een megahit, en is nog steeds geliefd als het onofficiële volkslied.

Op promotiefilms uit die tijd zie je Jamshed en de drie andere jongens van de band rondrijden op motorfietsen door een groen bebost, heuvelachtig landschap. Het waren veelbelovende jaren, waarin Pakistan afscheid nam van de fundamentalistische, militaire dictator Zia-ul-Haq, die stierf in 1988.

In 2004 keerde Jamshed de muziekindustrie de rug toe. Hij liet zijn baard staan, trok zijn spijkerbroek uit en kleedde zich voortaan in een salwar kameez. Als zendeling van de radicaal-islamitische missiebeweging Tablighi Jamaat (‘Beweging van de boodschap’) reisde hij predikend door het land. Vrouwen, vond hij nu, mogen geen autorijden en mogen alleen naar buiten in gezelschap van hun man of een ander mannelijk familielid.

Zijn religieuze zoektocht verhinderde hem overigens niet zich ook met aardse zaken bezig te houden. Via zijn succesvolle keten ‘J.’ verkocht hij op het web zijn eigen kleding – fleurige creaties met lange shirts voor vrouwen en met wat ingetogener kleuren voor mannen.

Zijn vrouw Nahya zat bij hem in het neergestorte vliegtuig. Jamshed wordt overleefd door zijn andere vrouw Ayesha, drie zonen en een dochter.

    • Wim Brummelman