Hoe Ajax verloor van een eerstedivisieclub

KNVB-beker

Ajax begon met een B-ploeg tegen SC Cambuur en werd prompt uitgeschakeld (2-1). Twee goals van Martijn Barto deden Ajax de das om.

Matchwinner Martijn Barto viert de eerste van zijn twee doelpunten voor sc Cambuur in het met 2-1 gewonnen bekerduel tegen Ajax.
Matchwinner Martijn Barto viert de eerste van zijn twee doelpunten voor sc Cambuur in het met 2-1 gewonnen bekerduel tegen Ajax. foto PRO Shots

In de jeugd was hij een talent, de grote clubs uit de eredivisie hadden wel degelijk interesse in hem. Feyenoord, een mooiere club bestond er voor hem niet. Geboren in Spijkenisse, niet zo ver van de Kuip. Maar Martijn Barto bleef een belofte, bleef steken bij de talenten van Heerenveen. Tien jaar geleden kreeg hij een kans in de eredivisie, bij RKC waar hij zeven wedstrijden meespeelde maar geen enkele keer scoorde.

De aanvaller probeerde het nog een jaar bij Helmond Sport, een divisie lager. Maar met vier doelpunten was dat ook geen doorslaand succes. Terug dan maar naar de amateurs, naar topclub Harkemase Boys. En daar deed Barto weer wat hij in de jeugd zo goed kon: scoren, vijftien keer in een seizoen. SC Cambuur haalde hem terug naar het betaalde voetbal en proefde met de spits het succes van promotie naar de eredivisie en vervolgens het bitter van de degradatie vorig seizoen. Een beetje de weerspiegeling van Barto’s voetbalcarrière.

‘Best een aardig cluppie waartegen ik twee keer scoor’

Juist voor Barto is er donderdagavond in Leeuwarden een hoofdrol weggelegd in het bekergevecht tegen Ajax, dat voor de gelegenheid zijn talenten uit Jong Ajax opstelt: De Jong, Clement, Cerny, Nouri. Spelers van het niveau dat Barto nooit zou halen. Hij is 31 en mag zich routinier noemen.

Met twee uitgekiende doelpunten namens Cambuur geeft hij de Ajax-kweek een college in effectiviteit en ‘drive’. Ook de late tegentreffer van de jonge Ajacied Pelle Clement is onvoldoende om de krachtsverhoudingen te veranderen. Cambuur speelt compact, is fel in de duels en is scherp in de counter. Ajax is veel in balbezit, maar mist diepte en de wil om te winnen. Barto heeft zo zijn eigen samenvatting van de wedstrijd. „Het ging lekker, best een aardig cluppie waartegen ik twee keer scoor”, zegt hij bij FOX Sports. „Iedereen heeft gezien dat we ook aardig kunnen verdedigen. Dat mag ook hè, als je tegen Ajax met 2-0 voorkomt.”

Met het competitieduel van zondag tegen PSV in het vooruitzicht had coach Peter Bosz basisspelers als Hakim Ziyech, Kasper Dolberg en Lasse Schöne op de bank gehouden. In hun plaats dus de talenten uit de eigen opleiding. En waarom ook niet? Jong Ajax staat tweede in de eerste divisie, twee weken geleden werd hetzelfde Cambuur nog verslagen. Maar in de beker gelden andere mechanismen. Dan tellen ingeklonken krachtsverhoudingen en reputaties even niet.

‘Het slaat nergens op hoe we begonnen’

En Bosz had zijn talenten er vooraf voor gewaarschuwd. „Wanneer heeft Cambuur kans? Als je er als tegenstander niet vol voor gaat. Het slaat nergens op hoe we begonnen. En dan is het moeilijk om dat nog om te draaien”. Aanvoerder Nick Viergever sprak van een „schande”. Bosz kwam in zijn zoektocht naar kwalificaties niet veel verder. „Het is nog mild gezegd, ik heb er geen woorden voor.” Bosz bracht na ruim een uur met Lasse Schöne, Kasper Dolberg en Amin Younes alsnog drie basisspelers. „We scoorden nog wel snel daarna, maar hebben verder geen aanspraak mogen maken op een overwinning. Cambuur heeft terecht gewonnen.”

Bosz was na afloop nog maar aan het begin van een analyse. „Dat het slecht was is een feit. Het maakt wel wat duidelijk voor een trainer als je ziet hoe sommigen door de ondergrens zakken. We hebben het met z’n allen, ik ook, slecht gedaan.” Afgelopen zondag verloor Ajax ook al, in de competitie bij FC Twente (1-0).

Martijn Barto had een van de mooiste avonden in zijn loopbaan. Hij is in deze levensfase met andere dingen bezig dan de talenten van Ajax. Over enkele jaren hoopt hij weer als psychotherapeut aan de slag te gaan in een tbs-kliniek. Clubs uit Malta en Cyprus hebben wel eens gebeld, maar Barto blijft liever in Leeuwarden.

    • Harry Meijer