Reportage

De fatale flirt van FC Twente

Football Leaks Op miraculeuze wijze redde investeerder Doyen FC Twente van de ondergang. Tegen een hoge prijs. „Het was take-it-or-leave-it.”

Supporters van FC Twente tijdens het duel met Ajax in Enschede, eerder deze maand.
Supporters van FC Twente tijdens het duel met Ajax in Enschede, eerder deze maand. Foto Eric Brinkhorst

Daar zaten ze toch maar mooi, Irma en Joop Munsterman, in de balzaal van One Mayfair, hartje Londen. Naast hen aan tafel zaten hun vrienden Aldo en Debbie van der Laan. Gewoonlijk troffen ze elkaar in Enschede; de mannen waren bestuurslid bij FC Twente. Maar vanavond speelden ze mee op het wereldtoneel.

Het was maandagavond 20 januari 2014. Om hen heen draaiden de grote namen van de voetbalplaneet. De mannen in black tie, de vrouwen in avondjurk. Ze waren er allemaal: de voorzitters van grote Spaanse clubs als Atlético Madrid en Sevilla, voetbaladvocaten, spelersmakelaars, bankiers en voetballegendes als Xavi Hernandez (FC Barcelona) en David Luiz (van Chelsea).

We willen „2014 aftrappen met een knal”, zo stond het in de video-uitnodiging van Nelio Lucas, de directeur van voetbalinvesteringsmaatschappij Doyen Sports. Drie weken eerder had hij Twente van de ondergang gered. Het sprak vanzelf dat de echtparen Munsterman en Van der Laan stipt om half acht bij de feestzaal waren, voor een avond vol cocktails, diner en dancing toe.

Football Leaks biedt nu nieuw inzicht in de flirt met de Londense investeerder, die Twente bijna fataal werd. ‘Wij maken van fantasie werkelijkheid’ is het motto van de Britse evenementenplanner die de avond in Mayfair – kosten 150.000 euro – organiseert. Dat is ook het verlokkende vergezicht dat Doyen zijn klanten voorspiegelt.

Lees ook Voetbal was sexyer dan de chroomhandel

Beeld uit de videouitnodiging (het feest zou uiteindelijk niet op 15 maar op 20 januari plaatsvinden). Tekst gaat verder onder de foto:

De Twente-bestuurders waren gedacht aan tafel tien, de ‘Hollandse tafel’, samen met PSV-directeur Marcel Brands, de Nederlandse zaakwaarnemer Mohamed Sinouh en hun echtgenotes. Tafel één was voor Lucas en diens gevolg. Aan de tafels twee en drie schoven een aantal leden van de familie Arif aan – Kazachstaanse oligarchen met een zwak voor voetbal, die tientallen miljoenen in Doyen hadden gestoken.

De Twentse delegatie hoefde die avond niet terug naar Enschede. Lucas had voor ze gereserveerd (en betaald) in het nabijgelegen The Grosvenor House Hotel.

Financiële glijvlucht

Na het landskampioenschap van 2010 was Twente in een financiële glijvlucht geraakt. In de herfst van 2013 zocht de club daarom zelf contact met Doyen. Uit een gesprek van een uur in een hotel in Eindhoven rolde direct een verregaande samenwerking. De investeringsmaatschappij zou mede-eigenaar worden van zes spelers en daarvoor in totaal 5 miljoen euro op tafel leggen.

„Nelio, vanochtend is ons bestuur akkoord gegaan met de deal die we afgelopen woensdag hebben gesloten”, mailde Aldo van der Laan op 27 september 2013 vanaf zijn iPad aan de Portugees:

„We zijn heel blij om met je samen te werken en we zien uit naar je toekomstige bijdragen aan FC Twente.”

Twente-voorzitter Joop Munsterman en lid van de raad van commissarissen Aldo van der Laan (links) op archiefbeeld. Foto Olaf Kraak/ ANP

Lucas sprak de 24-jaar oudere multimiljonair Van der Laan losjes aan als „Aldo mijn vriend”.„Dit is heel speciaal”, schreef de Portugees hem op kerstavond 2013. „Ik heb de opdracht gegeven het geld over te maken zonder dat de contracten klaar en afgehandeld zijn […]. [De Zwitserse bank] UBS wilde het niet doen zonder getekende contracten, maar ik ben erin geslaagd Credit Suisse te overtuigen. […] Ik hoop dat je alle betalingen nu kunt doen.”

Kort erna liet Twente-voorzitter Joop Munsterman in De Twentsche Courant/ Tubantia de zegeningen optekenen van zijn contacten in Londen. Natuurlijk kwamen de miljoenen goed van pas, maar het was vooral een unieke kans, zei hij.

Want Doyen bezat „een database met spelers en jeugdspelers over de hele wereld waar je u tegen zegt” en verschafte Twente toegang tot „een netwerk waar we anders nóóit in zouden komen”, vertelde Munsterman.

„Dan staan Aldo en ik in een ruimte met bestuurders van heel grote clubs, waar je anders helemaal niet mee in gesprek komt.”

Twente moest fors betalen om met Doyen in zee te gaan

Dat Twente niet uit weelde, maar uit geldgebrek had getekend, bleef onvermeld. En wat pas nu blijkt: Twente moest bovendien eerst een half miljoen euro commissie betalen om überhaupt met Doyen in zee te mogen gaan. „Het was take-it-or-leave-it”, laat Van der Laan daarover nu desgevraagd weten.

Dat geld is in twee termijnen overgemaakt naar een bedrijfje in Schotland, met onbekende aandeelhouders in het Midden-Amerikaanse belastingparadijs Belize. Tussenpersoon Mohamed Sinouh, die in 2012 het contact had gelegd tussen Twente en Doyen, was dit met de club overeengekomen.

De contracten werden pas in het voorjaar van 2014 ondertekend. De KNVB lag dwars. De bond wilde zeker weten dat Doyen geen invloed zou hebben op de sportieve koers van Twente. Maar de bond wist niet dat Van der Laan een geheim briefje had ondertekend waarin hij instemde met eisen van Doyen die voor de KNVB onaanvaardbaar waren. Zoals een ‘schadevergoeding’ voor Doyen als spelers niet werden verkocht.

Munsterman en Van der Laan werden intussen opgenomen in de Doyen-familie. Ze stonden bijvoorbeeld op de exclusieve gastenlijst van de galapremière van The Class of ’92, een documentaire rond Manchester United-coryfee David Beckham. Doyen, dat Beckham vertegenwoordigde, had de documentaire laten maken als visitekaartje.

De documentaire The Class of ’92:

Crisis bij de club

Voor Doyen leek de deal met Twente al in het eerste seizoen een jackpot te worden. Twente, dat een springplank voor Doyen moest worden naar de Nederlande en Duitse competitie, eindigde als derde in de eredivisie. Achter Ajax en Feyenoord, maar vóór PSV. We hebben onze investering al bijna terug, appte een van de Arifs op 1 juni 2014 over Twente aan een ondergeschikte. „Alles wat er bij komt is winst”.

Een jaar later ging het alsnog mis. De financiële problemen stapelden zich op, waardoor Joop Munsterman op 1 april 2015 aftrad als voorzitter. En toen op 24 november van dat jaar Football Leaks het geheime briefje van Van der Laan voor Doyen onthulde, bereikte de crisis bij de club een hoogtepunt.

„Mannen, laten we geen tijd verliezen met discussiëren want elke minuut kan kostbaar zijn”, mailde Lucas op 25 november 2015 aan zijn collega’s bij Doyen Sports. De situatie bij de club noemde hij „dramatisch” en er waren nieuwe problemen:

„Gisterenavond, als gevolg van een lek van Doyen-documenten via Football Leaks, is mijn vriend Aldo teruggetreden als president.”

Schikking met “een echte vriend”

Nelio Lucas had wel oren naar een schikking met de Tukkers. „De club verkeert in een lastige situatie, en ik wil ze niet verliezen”, mailde hij naar het hoofdkantoor. Maar daar wilden ze doordrukken; 1,5 miljoen euro winst op Twente was niet genoeg, rekende een adviseur voor.

„Dit lijkt geen goede deal voor ons, behalve als er een hele goede reden voor is. Is er een kans dat we anders ons geld helemaal niet terugkrijgen?”

Lucas vond echter dat Doyen het aan Twente en vooral aan Aldo van der Laan („een echte vriend!!”) verplicht was de schikking te accepteren. „Hij zit in de problemen en de club ook. Laten we geen tijd verliezen. Teken het document.”

De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, afgelopen zaterdag rond de wedstrijd tegen Ajax. Foto’s Eric Brinkhorst

Het was uiteindelijk de opvolger van Van der Laan, interim-voorzitter Onno Jacobs, die de schikking ondertekende. Hij was op donderdag 21 april 2016 ’s ochtends met de advocaat van Twente naar Londen gevlogen. Op het ruime kantoor van Doyen, midden in de stad, waren ze er snel uit. Lucas was – net als Jacobs – blij dat hij het dossier eindelijk kon afsluiten. Ik laat mijn chauffeur jullie wel naar Londen City Airport brengen, zei hij na afloop van de ondertekening joviaal.

Op weg naar het vliegveld keken Jacobs en de advocaat hun ogen uit. Zo’n auto als de zwarte Bentley Mulsanne van Nelio Lucas – daar hadden ze nog nooit in gezeten.