Voor vijfduizend euro word je een ander mens: een warrior

Vier keer per week afhaalmaaltijden, wijn, koffie en werk. 100 Day Warriors willen een ander mens worden.

Een reportage van Atalwin Pilon en zijn 100 Day Warrior Challenge in Venwoude. Foto: Peter de Krom

Marjan de Blok is een Warrior. In het dagelijks leven is ze regisseur voor tv en oprichter van de duurzame wijk ‘Schoonschip’. „Ik leefde ongezond, werkte zes dagen per week, rookte, at slecht en sportte weinig. Ik voelde me vaak moe, maar wist niet hoe ik dat moest oplossen.”

En toen ontdekte ze de 100 Day Warrior-training. Honderd dagen sporten, extreem gezond eten, dagelijks mediteren. Ze kreeg coachingsessies en mindfulness. De Blok (38), vond het spannend, in de sportschool tussen allemaal krachtpatsers. „Uiteindelijk deed ik mee met de mannen qua gewichten, de deadlift met 60 kilo bijvoorbeeld, dat gaf een kick.”

De eerste 21 dagen volgde ze een strikt voedingsschema: geen alcohol, geen cafeïne, geen simpele suikers, weinig koolhydraten, geen melkproducten, geen drugs en geen gluten. De Blok volgde een ‘life-changing journey for talented human beings’, aldus de Warrior-handleiding. Kosten: 4.950 euro.

Philip Brink (36) is nu volop bezig met het programma. Het nieuwe eetschema vindt hij het moeilijkst. Koken deed hij niet vaak, wel vier keer per week afhalen of uit eten. „Eerst lunchte ik met vijf boterhammen met pindakaas, nu sta ik groenteshakes te maken en eet ik vis met groente en zoete aardappel voor de lunch.”

Lees ook: Best weinig vlees, zo’n echt paleodieet

Brinks Warrior-groep bestaat uit acht deelnemers. Elke zondag komen ze bij elkaar: drie uur mediteren, ervaringen uitwisselen en spirituele les. Na een tijdje gaan mensen zich openstellen, zegt Brink. Hun hart luchten. Inzichten komen omdat je de stilte opzoekt, zegt hij. Zo kreeg hij inzicht in zijn faalangst. „Als creatief in het reclamevak en filmmaker verzin ik concepten en campagnes. Mooie ideeën, en toch heb ik constant het gevoel dat het niet goed genoeg is. Van die gedachte, dat stemmetje in mijn hoofd, heb ik zondag afscheid genomen.”

Hij legt uit hoe dat ging: „Tijdens het mediteren zei een andere stem tegen dat negatieve gevoel: ‘Ga maar, jij bent genoeg aanwezig geweest’.” Brink voelde een druk op de borst, daarna opluchting. „Het was geen boos gevoel, ik heb liefdevol ‘doei’ gezegd.”

Slimste van de wereld

Ineens een paar maanden hypergezond leven, hoe hou je dat vol? Brink: „Het is juist makkelijker omdat je zo veel moet doen, en dus veel moet laten. ’s Avonds naar de kroeg en ’s ochtends mediteren is moeilijk, maar als je fris gaat slapen, sta je fris op.”

Marjan de Blok zegt net zoiets: „Als de rest op een feestje dronken begon te worden, ging ik naar huis. Ik had een topavond en stond de volgende ochtend om half negen op de markt. Dan voelde ik me de slimste van de wereld. Geen kater, ik barstte van de energie.”

Kun je dit alles niet zelf? Zonder er 5.000 euro voor te betalen? Wat doorzettingsvermogen, een abonnement op de sportschool, een boek over mediteren en gezonde recepten van internet – zo’n regime kun je toch ook aan jezelf opleggen?

Het bedrag is een stok achter de deur, zegt deelnemer Brink. Daardoor is iedereen committed. En je krijgt er veel voor: personal training, voedingsadvies en coachingsessies. 5.000 euro is veel geld, ja, maar hij ziet het als een investering voor de lange termijn. „Hier heb je je leven lang wat aan.” Dat merkt hij nu al: „Ik kom makkelijker de dag door, ben gefocust en neem sneller beslissingen. En ik ben minder zenuwachtig, voor een presentatie bijvoorbeeld.” Overigens besteedt hij in deze honderd dagen minder aan uit eten gaan en wijn drinken. Dat compenseert een beetje. „Eerder deed ik veel vanuit angst. Nu denk ik: laat maar komen. Die rust alleen al is me al het geld waard.”

Bedenker van het Warrior-programma, Atalwin Pilon, raakt geïrriteerd als het over het trainingsgeld gaat. „Ik snap dat het bedrag een grote investering is, maar: mijn training is niet voor yuppen. Het is voor moedige pioniers.” Er is inmiddels ook een uitgeklede variant, voor 1.950 euro – daarvoor krijg je wel meditatieles en kettlebelltraining, maar geen personal training. Dat het veel geld kost, leidt af van waar het werkelijk om gaat, vindt Pilon. „Ik wil verandering in mensen tot stand brengen, en in de wereld.”

In 2014 was de eerste editie, met zes deelnemers. Dit jaar volgden 36 mensen de training, verdeeld over vijf groepen. Stoppen met alcohol vinden veel mensen moeilijk – het is ook een van de eerste dingen die mensen weer gaan doen als de honderd dagen zijn afgelopen. „Op vrijdagmiddag drinken al mijn collega’s een borrel”, zeggen ze. „Dan kan ik toch geen spa bestellen?” Trainer Michael de Koord (31) probeert hun kijk op alcohol te veranderen. Een spaatje drinken, verandert toch niets aan jou als persoon?, vraagt hij hun dan.

Pizza met verse tomaat

Geen koffie vinden mensen ook moeilijk, merkt De Koord. Zijn gemiddelde klant drinkt vijf tot tien koppen koffie per dag en wil „even kalmeren met een wijntje na een drukke werkdag”. In een app voeren de deelnemers in wat ze precies eten. Als hij ziet dat iemand pizza at, maakt hij daar tijdens de training een opmerking over. „Ja, maar ik heb er verse tomaat op gedaan, zei iemand laatst. Mensen hebben geen idee wat gezonde voeding is. De helft ontbijt niet, drinkt drie koffie en sjeest de deur uit.” Hij laat mensen graag zien dat ze sterker zijn dan ze denken, zegt hij. „Door deelnemers fysiek te balanceren, breng ik harmonie in het lichaam. In combinatie met de andere onderdelen van het warrior-programma verandert iemands totale zelfbeeld.”

Ergens halverwege die honderd dagen had Marjan de Blok het zwaar. Ze kwam haar „destructieve kant” tegen. Haar lijf was onrustig, ze wilde de kroeg in, lachen met vrienden, zuipen. Ze belde Atalwin Pilon. Ga op je meditatiekussen zitten en richt je aandacht op de onrust, zei hij. Ze protesteerde. „Dat was het meest onnatuurlijke wat ik kon doen. Toch gedaan. Die avond ontdekte ik waar in mijn lijf de stem zit waarnaar ik niet moet luisteren.”

Het warrior-programma is nu eens geen overgewaaide Amerikaanse trend. Atalwin Pilon (45), die het „recept naar een betere versie van jezelf” bedacht, is een Nederlander. Hij liet een ongezond leven achter zich – en wat hij over zichzelf leerde, wil hij nu overbrengen aan anderen. Tot zijn 29ste ging hij veel uit, dronk, nam drugs. Hij werkte in de reclame en was organisator van dancefeesten. In 2001 werd dat leven verstoord: zijn compagnons braken met hem en tien dagen later werd zijn hart gebroken. Hij ontdekte dat zijn omgeving hem anders zag dan hij zichzelf. Als een blaaskaak. Later zei een therapeut: jij controleert door fysiek, verbaal en intellectueel te domineren. Jij moet leren loslaten.

Hij wilde die patronen doorbreken en ging lezen, over filosofie, zen, psychologie en taoïsme. Eerst de theorie, en later de praktijk. In een zencentrum ging hij op een mat zitten. De bel ging en hij dacht: shit, nu moet ik een uur stil zijn. Hij keek om zich heen, op zoek naar de uitgang. „Na drie minuten mediteren realiseerde ik me dat ik wegliep voor mezelf. En een wegloper was in mijn vocabulaire het ergste wat je kon zijn.”

Maanden later werd hij overvallen door wat hij zelf „een bijzondere fysieke ervaring” noemt. „Ik ontwaakte. Alsof ik opnieuw geboren werd. Alle muren die ik zorgvuldig om mij heen had opgebouwd, vielen van me af. Het voelde alsof er pleisters, stukken tape, van mijn lijf werden gerukt. Ik heb me van kleins af aan groter en sterker voorgedaan dan ik was. Nu ontdekte ik achter die muur een complete versie van mezelf.” Met compleet bedoelt hij: mooi en lelijk, sterk en zwak, alleen en verbonden. Hij voelde zich een ander mens.

Marjan de Blok mediteert niet vaak meer, maar sport wel nog steeds drie keer per week. „En ik luister naar mijn lijf. Als ik moe was, dacht ik vroeger: ik heb koffie nodig. Nu denk ik: nee, ik moet even rustig aan doen.”

    • Carlijn Vis