Chinees oorlogsschip vangt onderwaterdrone VS

De drone bevond zich in de Zuid-Chinese Zee en verzamelde oceanografische data.

Archieffoto van het Amerikaanse marineschip USNS Bowditch.
Archieffoto van het Amerikaanse marineschip USNS Bowditch. Foto: Reuters

Een Chinees oorlogsschip heeft donderdag in internationale wateren van de Zuid-Chinese Zee een Amerikaanse onderwaterdrone onderschept. Dat bevestigt het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag volgens persbureaus Reuters en AP.

Volgens het Pentagon verzamelde de drone, afkomstig van het marineschip USNS Bowditch, niet-gevoelige, oceanografische data. Op zo’n 80 kilometer ten noordwesten van de Subicbaai, bij de Filippijnen, werd de drone onderschept door het Chinese schip. Aan radioboodschappen van de Amerikanen werd geen gehoor gegeven. De VS hebben een formele diplomatieke klacht ingediend en China erop aangedrongen de drone terug te geven.

Lees ook: China en Rusland spelen oorlogsspelletjes in de Zuid-Chinese Zee.

Het incident zal de bezorgdheid over de militaire aanwezigheid van China in de betwiste Zuid-Chinese Zee doen toenemen. Donderdag maakte het in Washington gevestigde Centrum voor Strategische en Internationale Studies bekend dat China luchtafweergeschut en antiraketsystemen heeft geplaatst op zeven kunstmatige eilanden in het gebied. Volgens de denktank bereidt China zich voor op een militaire confrontatie.

De Zuid-Chinese Zee is van groot strategisch belang, onder meer omdat de zee een belangrijke handelsroute vormt voor koopvaardijschepen. Daarnaast zouden ook grote aardolie- en aardgasreserves in het gebied aanwezig zijn. Naast China zeggen ook onder meer de Filippijnen, Vietnam en Brunei aanspraak te maken op delen van de zee.

Lees ook: Hof: China heeft geen ‘historisch’ recht op Zuid-Chinese Zee.

Het incident gebeurde ten noordwesten van de Subicbaai bij de Filippijnen:

    • Etienne Verschuren